in

De ultieme gids voor het begrijpen van basisaandeeldiagramtermen

Als u wilt leren hoe u het beste kunt beleggen, is het leren lezen van basisaandelengrafieken een must. Hier is een complete gids over hoe. 

In veel gevallen, wanneer u net begint te beleggen, kunt u gewoon de neiging hebben om naar de prijs van een aandeel te kijken. En het is gemakkelijk om te vergeten dat het nummer waar u naar kijkt direct gekoppeld is aan het bedrijf erachter. Dus om een goede financiële beslissing te nemen over een investering, moet u zeker rekening houden met de financiële informatie van het bedrijf.   Maar wat moet u doen om deze kritieke gegevens niet alleen te vinden, maar ook te analyseren? In dit artikel zal ik de belangrijkste en noodzakelijke informatie beschrijven over het analyseren van een voorraadtabel en grafiek. Ik zal je de cijfers laten zien waar je je zorgen over moet maken, je door een basis aandelengrafiek leiden en je voorbereiden om een beetje verder te gaan.

Begin eerst met goed gezelschap

Vergeet even de cijfers. Ja, data is belangrijk, maar het is alleen belangrijk als je investeert in een goed bedrijf. Dit betekent dat je de producten en diensten van het bedrijf moet begrijpen, de branche waarin ze zich bevinden (inclusief marktrisico’s en concurrenten) en vooral hun financiële kracht.   Dit is waar het belangrijk wordt om te investeren in waarde. Om u een korte samenvatting te geven, waardevolle beleggers kijken graag naar de fundamenten van een bedrijf. Wat ik hiermee bedoel, is kijken naar de totale waarde van het bedrijf zelf, niet alleen naar de aandelenkoers of de aandelenkoers. Hebben ze veel schulden of veel geld? Stijgt of daalt hun omzet? Hebben ze een goed product dat op lange termijn winstgevend is?   Dit zijn enkele van de vragen die je zou kunnen stellen. Apple is een geweldig voorbeeld, dat ik vaak gebruik.  Als je de aandelenkoers van Apple of een van hun financiën niet zou kunnen zien, zou je ze dan als een goed bedrijf beschouwen? waarschijnlijk. Ze lijken allemaal Apple-producten te hebben (iPhone, iPad, enz.) En hun marketing is fantastisch. Dus de volgende stap naar beneden zou zijn om te onderzoeken of ze winstgevend zijn: dit is waar je naar hun balans kijkt om te zien of ze schulden hebben, hoe hun verkoop het doet, enz. Dus als je eenmaal hebt bepaald of je een goed bedrijf hebt gevonden om in te investeren, wil je wat tijd besteden aan het begrijpen van de meer “geavanceerde” gegevens, wat ik technische analyse zou noemen. Maak je hier nu niet te veel zorgen over, maar dit kijkt naar zaken als de aandelengrafiek en andere statistieken (als je eenmaal vertrouwd bent met de basis). Het belangrijkste dat u moet doen, is het bedrijf waarin u investeert kennen en begrijpen.  En je kunt dit doen door te kijken naar de informatie die ik hieronder zal beschrijven, maar ook door hun bedrijfswinstrapporten te lezen en tijd te besteden aan leren (als je dat niet bent, heb ik dit nog niet begrepen – dit is geen gids om snel rijk te worden” – een goede investering kost tijd).

Probeer dus “waarde” te begrijpen

De waarde kan op verschillende manieren worden gemeten, wat ik later zal uitleggen, maar eerst moet je het verschil tussen de verschillende soorten waarde begrijpen.

Marktwaarde

Marktwaarde is de totale waarde van de aandelen van het bedrijf. Dit wordt bepaald door te kijken naar wat marktkapitalisatie wordt genoemd. Om dit cijfer te krijgen, vermenigvuldigt u de prijs per aandeel met het aantal uitstaande aandelen. In principe vertelt dit u hoe “groot” een bedrijf is.    Marktwaarde is echter niet zo nuttig als een gegevenspunt. Het vertelt u niet hoe riskant een investering is – het vertelt u alleen hoeveel aandelen uitstaan en wat de waarde van de “markt” is – wat gebaseerd kan zijn op speculatie en mensen die een opwaarts bod doen.  Hier is bijvoorbeeld een momentopname van de marktkapitalisatie van Apple : Het is $ 1,38T, wat hoog is. Het is een enorm bedrijf vanuit een aandelenperspectief, maar wat zegt het je over investeringspotentieel? Bijna niets. Houd dit als een datapunt en niets anders.  

Boekwaarde

Draagwaarde daarentegen is een veel beter cijfer om naar te kijken voor beginners. In principe is de boekwaarde van een bedrijf het verschil tussen zijn activa (zaken als inventaris, gebouwen, enz.) En verplichtingen (zoals schulden). Het is in wezen als nettowaarde voor bedrijven. In de meeste gevallen zal de marktwaarde hoger zijn dan de boekwaarde. Maar hoe dichterbij ze zijn, hoe veiliger de investering. Als de marktwaarde en de boekwaarde bijvoorbeeld gelijk zouden zijn, zou het zijn alsof de markt zegt dat het effect een passende prijs heeft op basis van de werkelijke waarde.   Maar aandelen werken niet op die manier, vooral omdat er mensen bij betrokken zijn.  Dat wil niet zeggen dat u geen aandeel moet kopen dat een marktwaarde heeft die hoger is dan de boekwaarde, maar het is een gegevenspunt waarvan u op de hoogte moet zijn.

Intrinsieke waarde

Intrinsieke waarde is de waarde van de materiële (d.w.z. productieapparatuur) en immateriële (d.w.z. technologische innovaties) activa van het bedrijf die de moeite waard zouden zijn als ze op de markt zouden worden verkocht. De berekening hiervoor kan super complex worden, dus  voor nu zal ik het op de een of andere manier negeren.

Waarde van omzet en winst

Twee andere manieren om waarde te overwegen zijn de PSR (price-to-sales ratio) en de P/E ratio (koers/winst). Deze zijn veel meer datacentrisch en zijn afhankelijk van het gebruik van de winst- en verliesrekening van het bedrijf. Ik zal ze later in iets meer detail behandelen. 

Tot slot, weet hoe u de basisprincipes van een aandelengrafiek kunt lezen

Nu ik het probleem “pie in the sky” uit de weg heb geruimd, laten we eens kijken naar een aandelengrafiek en opsplitsen wat u moet weten en waarom. Dit zal u helpen gegevens te gebruiken tegen de waarde van een bedrijf om slimmere investeringsbeslissingen te nemen.  Om te beginnen is hier een momentopname van de aandelengrafiek van Apple van Google Finance. Kom vaak terug op dit onderwerp, omdat ik er in het volgende gedeelte naar zal verwijzen. 

Koers van het aandeel

Het eerste wat u opvalt, bevindt zich in de linkerbovenhoek van de grafiek – het is de aandelenkoers van het bedrijf. Het is erg belangrijk op te merken dat dit slechts een momentopname in de tijd is. Het verandert voortdurend, en als u een aandeel gaat kopen, zal de prijs die u betaalt waarschijnlijk iets anders zijn.   In het rood ziet u naast de aandelenkoers “-0,31” en “(.097 %)” met een pijl-omlaag. Dit is om aan te tonen dat de aandelenkoers 31 cent is gedaald en wordt uitgedrukt als een percentage – 0,097%. Het is rood omdat het sloot onder waar het begon. Het zou groen zijn als het boven sloot.   Gedurende de dag, Je zult dit op en neer zien zweven.

Snelle referentiegegevens

Onder de aandelengrafiek staat wat ik snelle referentiegegevens zou willen noemen. Dit zijn belangrijke statistieken die veel mensen meteen willen weten, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs de belangrijkste.  Dit is wat je ziet:
  • Open: Dit is de prijs waartegen het aandeel die dag werd geopend.
  • High: Een point-in-time momentopname van de hoogste prijs die het aandeel die dag heeft bereikt. Vergeet niet dat dit in de loop van de dag zal veranderen. 
  • Laag: Een point-in-time momentopname van de laagste prijs die het aandeel die dag heeft bereikt. Nogmaals, dit zal fluctueren. 
  • Mkt cap: de marktkapitalisatie van het bedrijf.
  • P / E-ratio: de koers-winstverhouding . Veel mensen gebruiken het als een snelle referentie voor aandelenprestaties, maar zoals al het andere is het slechts een gegevenspunt. Ik zal hieronder dieper ingaan.  
  • Div-rendement: het dividendrendement, dat is het percentage dat het bedrijf als dividend uitkeert, in verhouding tot de aandelenkoers.
  • Vorige sluiting De prijs van het effect de laatste keer dat de markt sloot.
  • 52-weeks hoogtepunt: De hoogste prijs bereikt door het aandeel in de afgelopen 52 weken.
  • 52-weeks dieptepunt: De laagste prijs waartegen het aandeel in de afgelopen 52 weken is geregistreerd.
Deze gegevens zijn nuttig, maar alleen als een snelle blik. Je kunt geen actie kiezen met alleen de onderstaande informatie, er zijn te veel gegevens en informatie om te willen. Dat brengt me bij mijn volgende punt: financiën.  

Financieel

In dit gedeelte zal ik je door het gedeelte “Financiële gegevens” van Google Finance leiden. Financiële gegevens zijn een beetje geavanceerder, maar noodzakelijk als je wilt zien hoe het bedrijf er echt voor staat. Ik heb hieronder screenshots opgenomen, zodat je mee kunt volgen.   In Google Finance is Financials het derde tabblad, maar u kunt deze informatie ook vinden bij uw online broker. Ik geef alleen de voorkeur aan Google Finance omdat het het leven gemakkelijker maakt en ik de belangrijkste informatie kan krijgen die ik nodig heb, dus ga verder met mijn makelaar of via de inkomstenrapporten van het bedrijf.  Het eerste dat u op het tabblad Financiële gegevens ziet, is een overzicht op hoog niveau van het bedrijf, inclusief de CEO, wanneer het werd opgericht, waar het zich bevindt, enkele van de kleinere bedrijven die het bezit en de producten die het verkoopt. Afhankelijk van het bedrijf, kunt u hier meer of minder informatie vinden: het gaat erom u gewoon wat snelle informatie te geven.  Wat ik echter het leukst vind, zijn de financiële kwartaalgegevens. Je kunt deze cijfers ook vinden – met VEEL meer details – in een 10-Q bedrijfswinstrapport, dat elk kwartaal zal verschijnen voor beursgenoteerde bedrijven.   De 10-Q is iets dat alle beursgenoteerde bedrijven elk kwartaal moeten produceren, en het is hun manier om te rapporteren over hoe ze het doen, waardoor mensen die de aandelen bezitten (zoals jij) informatie krijgen over wat er aan de hand is. Google Finance doet echter goed werk door de basisinformatie eruit te halen. We analyseren elk van deze zodat u een idee krijgt van wat het meest kritisch is.

Inkomen

Dit zijn de verkopen van het bedrijf, zonder kosten op te nemen, zoals de kosten van verkoop of andere kosten voor het runnen van het bedrijf. Het is handig voor u om een snelle momentopname te krijgen van verkoop- en cijfertrends in de loop van de tijd, zoals A / A (jaar op jaar).  Apple kan hier bijvoorbeeld het totale aantal verkopen op iPhones, iPads, laptops, beeldschermen en alle andere producten gezamenlijk opnemen.

Nettowinst

Nettowinst vertegenwoordigt hoeveel het bedrijf heeft verdiend en is een geweldige manier om te zien hoe winstgevend het bedrijf is. De nettowinst wordt berekend door de totale omzet van het bedrijf te nemen en alle kosten af te trekken om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de werkelijke winst van een bedrijf (in dit geval tijdens het kwartaal).  Vergeet niet dat niet alle bedrijven een netto-inkomen zullen hebben: ze kunnen een nettoverlies hebben (zoals Uber), wat niet altijd betekent dat ze een vreselijke investering zijn, het is slechts een gegevenspunt.

Verdunde EPS

EPS, of winst per aandeel, is een maat voor het nettoresultaat van het bedrijf, minus eventuele dividenden (geld dat terugkeert naar zijn beleggers in plaats van het te herinvesteren), verdeeld over gemiddelde uitstaande aandelen (aandelen die “daarbuiten” zijn in de markt). Het is een vrij gebruikelijke maatstaf voor het onderzoeken van een bedrijf.  Verwaterde WINST per aandeel omvat echter verwaterde aandelen, zoals preferente aandelen (sommige mensen hebben speciale toegang tot preferente aandelen), opties en warrants . Hij zegt in feite dat als alle aandelen zouden worden geconverteerd voor verkoop en toegevoegd aan het totale aantal uitstaande aandelen, dat uw nieuwe noemer zou zijn.   <blockquote class="wp-block-quote" >(Nettowinst – dividenden) / (gemiddelde uitstaande aandelen + verwaterde aandelen) Zonder te complex te worden, moet u zeker verdunde EPS gebruiken als een maatstaf voor het succes van uw bedrijf.  U moet zien of het is gestegen of gedaald, maar het aantal op zich is enigszins betekenisloos. Dit betekent dat sommige bedrijven een lagere eps hebben als ze hoge dividenden uitkeren, en sommige bedrijven hebben een hogere eps of lagere eps, afhankelijk van de sector.   Wat ik u echter zou willen voorstellen, is observeren hoe de verwaterde winst per aandeel in de loop van het jaar (jaar-op-jaar) en in de afgelopen twee tot drie kwartalen is gestegen. Dit zou u aanwijzingen moeten geven of de winstgevendheid van het bedrijf onveranderd blijft, stijgt of afneemt. 

Nettowinstmarge

De nettowinstmarge is het percentage van de totale omzet dat overblijft na de gewenste uitgaven en dividenden. In principe ziet de formule er dus als volgt uit: <blockquote class="wp-block-quote" >(Netto omzet/omzet) x 100. Persoonlijk kijk ik graag naar de nettowinstmarge, omdat het je de totale nettowinst vertelt als een percentage van de omzet. Net als EPS en verwaterde EPS kun je de verschillende industrieën niet echt vergelijken. Je kunt op de een of andere manier vergelijken binnen een branche, maar ik vind het nuttiger om de nettowinstmarge van een bedrijf in de loop van de tijd met zichzelf te vergelijken.   Een ding waar ik graag over nadenk, is dat als de nettowinstmarge laag is, dit kan betekenen dat de kosten te hoog zijn en dat het bedrijf nieuwe manieren moet vinden om die kosten te verlagen om concurrerend te blijven.

Bedrijfsopbrengsten

Het bedrijfsresultaat houdt rekening met het bedrijfsresultaat van het bedrijf na aftrek van posten zoals de kosten van verkochte goederen, lonen, afschrijvingen en andere bedrijfskosten. Dit is een beter getal om naar te kijken dan inkomsten, omdat het de kosten van het runnen van het bedrijf elimineert.   Inkomsten alleen kunnen een fata morgana zijn, maar het bedrijfsresultaat brengt de zaken naar een realistischer niveau. Omdat het geen belastingen en rente omvat, kan het u een duidelijker beeld geven van de algehele operationele prestaties van het bedrijf. 

Geld in de hand

Simpel gezegd, dit is hoeveel de liquiditeit van een bedrijf is toegenomen of afgenomen gedurende de verslagperiode. Het is een heel mooie barometer om te zien hoeveel geld een bedrijf beschikbaar heeft. 

Kosten van inkomsten

De kosten van inkomsten zijn een item in de winst- en verliesrekening en geven aan hoeveel het een bedrijf kost om goederen en diensten te produceren en te distribueren. Je kunt dit stuk gegevens niet in een vacuüm gebruiken, maar het kan wel leiden tot veel andere waardevolle informatie.  Dit aantal kan u bijvoorbeeld vertellen of het een bedrijf meer geld kost om zijn producten en diensten te verkopen. Als dat het geval is, zou dit u ertoe moeten aanzetten dieper te graven om te begrijpen waarom. 

Terugkerend naar twee belangrijke rapporten

De reden dat ik niet verder wilde gaan met twee veel voorkomende rapporten, is dat ik denk dat je veel meer moet begrijpen voordat je ze blindelings gebruikt om de waarde van een aandeel te bepalen.  Het gebruik van een financieel rapport kan u helpen de relatie tussen ten minste twee gegevens te vinden. Nogmaals, ik denk niet dat het rapport zelf zo waardevol is, maar het kan veel waarde toevoegen door u te helpen perspectief of betekenis achter een specifiek financieel cijfer te krijgen.  Als je bijvoorbeeld blindelings kijkt naar een bedrijf met een winst van $ 50 miljoen. Misschien klinkt het ongelooflijk, maar wat als hun concurrenten elk jaar $ 1 miljard verdienen? Een rapport kan helpen om cijfers als deze in perspectief te plaatsen.  Dus de twee belangrijkste ratio’s waar ik me op wil richten zijn koers-winstverhouding (K/W) en koers-verkoopverhouding (PSR).

Koers/Winstverhouding

De koers/ winstverhouding (koers/winst) speelt een cruciale rol bij het analyseren van een investering als deze correct wordt gebruikt. Het biedt een mooie momentopname van de totale waarde van het bedrijf en is een verhouding die meestal vooraan en in het midden van de aandelengrafiek staat (zoals u hierboven zag). Wat ik het leukst vind aan de P / E-ratio is dat het u een correlatie geeft tussen de aandelenkoers van het bedrijf en de nettowinst.  In de verhouding is P de aandelenkoers van het bedrijf, terwijl E de winst per aandeel is.EPS in deze formule meestal de voorgaande 12 maanden van winst is. U kunt ook de uitdrukking “meerdere” of “meerdere inkomsten” horen bij het analyseren van aandelen – dat is gewoon een andere manier om de P / E-ratio te zeggen.   De koers-winstverhouding wordt berekend door de voorraad te delen door de EPS:
Share price/EPS=P/E ratio.
Dus, om een heel eenvoudig voorbeeld te gebruiken, als de aandelenkoers $ 100 is en de winst per aandeel $ 2,00, zou de k/w 50 zijn:
100 / 2,00 = 50.
Laten we zeggen dat de aandelenkoers om de een of andere reden daalde tot $ 80, het kwam op 20%. Stel ook dat de winst per aandeel niet verandert. Uw winst per aandeel wordt plotseling 40.   Dus wat betekent het precies en waarom is het belangrijk? Hoe lager de k/w, hoe minder u betaalt voor de inkomsten van een bedrijf. Het omgekeerde is ook waar. Als dat aandeel van $ 100 naar $ 120 is gegaan, is uw k/w nu 60, waardoor u meer moet betalen voor diezelfde inkomsten.  

Moet je dus altijd op zoek naar een lage K/W?

Nee, helemaal niet. En daarom wilde ik het de vorige keer met je delen. Het is gevaarlijk om een enkele statistiek zoals de koers-winstverhouding te gebruiken om te bepalen of je een aandeel moet kopen of niet. Je moet naar het bedrijf als geheel kijken en onthouden dat dit slechts één stuk gegevens is voor je algehele analyse.    Dat gezegd hebbende, er zijn momenten waarop een hogere K/W zinvol is. Misschien bevindt het bedrijf zich in een snelgroeiende sector en verwacht je dat de winst in de toekomst nog meer zal groeien. Dan maakt het niet echt uit, maar stel je jezelf bloot aan meer risico als het bedrijf niet aan de winstverwachtingen voldoet.   Dat gezegd hebbende, kunt u twee secundaire rapporten gebruiken om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. De uiteindelijke k/w is wat u het vaakst zult zien, omdat de gegevens up-to-date zijn. De uiteindelijke k/w gebruikt de laatste 12 maanden aan winstgegevens bij de berekening. De voorwaartse k/w daarentegen    Het is gebaseerd op projecties van 12 maanden in de toekomst. Het is slechts een schatting, dus je moet het met een korrel zout nemen.  P / E is slechts een manier om te vergelijken of een aandeel boven of ondergewaardeerd is . Een volgende stap moet altijd zijn om het te vergelijken met iets anders: de vorige P / E-ratio’s van het bedrijf of andere bedrijven in dezelfde branche (of beide!).

PSR

PSR (of prijs/verkoopverhouding) neemt de aandelenkoers van het bedrijf en deelt deze door de totale omzet. Maar om het gemakkelijker te maken (aangezien de aandelenkoers niet per aandeel wordt uitgedrukt), kunt u ook PSR krijgen door de marktwaarde van het aandeel te gebruiken (hierboven besproken) en deze te delen door de totale verkoop.  Als een bedrijf bijvoorbeeld een marktwaarde van $ 500 miljoen heeft en de omzet $ 1 miljard is, is uw PSR 0,50 (500.000.000 / 1.000.000.000 = 0,50). Over het algemeen wilt u een PSR onder $ 1 zien (maar net als elke andere ratio is dit niet altijd van toepassing).   Dit betekent, met behulp van mijn voorbeeld, dat je $ 1 van de omzet van het bedrijf zou kunnen kopen voor $ 0,50. Dus het gebruik van dit rapport ALLEEN zou je vertellen dat het aandeel een koopje is (nogmaals, ik kan hier niet genoeg op aandringen – het is slechts een stukje informatie).  Wanneer u nu PSR gaat gebruiken tegen alle andere dingen die u in dit artikel hebt geleerd, zou u een redelijk goed beeld moeten krijgen van de algehele waarde van een bedrijf.

Samenvatting

Als je het zo ver hebt geschopt, gefeliciteerd! Hoewel dit niet alles dekt wat je moet weten, zou het je een goed begin moeten geven om de waarde van een bedrijf te analyseren met behulp van basis aandelengrafieken.  De volgende stap is om mijn artikel over het lezen van een aandelengrafiek uitgebreider te lezen: dit geeft u een idee van hoe u de ups en downs van de trendprijs van een bedrijf in de loop van de tijd kunt analyseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 46

Is het gebruik van een persoonlijke lening om te investeren in de aandelenmarkt een goed idee?

Investimenti 5

Wat zijn ETN’s en hoe verschillen ze van ETF’s?