Menu
in

De kracht van de Europese banksector in 2024: analyse en vooruitzichten

Inleiding tot de soliditeit van het bankwezen in 2024

In 2024 heeft de banksector in het eurogebied blijk gegeven van aanzienlijke veerkracht, zoals blijkt uit de resultaten die zijn gepubliceerd door de Europese Centrale Bank (ECB). Banken hebben sterke kapitaal- en kasposities behouden, waardoor de wettelijke vereisten zijn overschreden.

In dit artikel worden de details van de prudentiële evaluatie en beoordeling (SREP) en de implicaties voor de toekomst van de sector besproken
.

Kapitaalprestaties en liquiditeit van banken

Volgens de ECB bedroeg de primaire kapitaalratio van Tier 1 (CET1) medio 2024 15,8%, een lichte verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer is aanzienlijk, omdat het erop wijst dat Europese banken niet alleen aan de minimumvereisten hebben voldaan, maar ook een kapitaalbuffer hebben opgebouwd om eventuele toekomstige crises het hoofd te kunnen bieden.

Bovendien steeg de hefboomratio naar 5,8%, wat wijst op verstandig vermogensbeheer en een grotere capaciteit
om verliezen op te vangen.

Stijgende rentetarieven en winstgevendheid

De stijging van de rentetarieven had een positief effect op de winstgevendheid van banken, waardoor ze de winstmarges konden verbeteren. Dit scenario is met name gunstig voor instellingen die zich snel hebben kunnen aanpassen aan nieuwe marktomstandigheden. Het is echter cruciaal dat banken de risico’s die gepaard gaan met een stijgende renteomgeving nauwlettend blijven volgen om mogelijke financiële onevenwichtigheden te vermijden
.

Toezichtsvereisten en pijler 2-vereiste (P2R)

Een cruciaal aspect bij het beoordelen van de soliditeit van banken is de pijler 2-vereiste (P2R), die een specifieke kapitaalvereiste voor elke bank vertegenwoordigt. Deze vereiste is een aanvulling op het minimaal vereiste kapitaal en houdt rekening met bijkomende risico’s die niet onder de eerste pijler vallen. Banken die niet voldoen aan P2R kunnen te maken krijgen met strenge toezichtmaatregelen, waaronder boetes.

De richtlijnen van de tweede pijler zijn weliswaar niet juridisch bindend, maar weerspiegelen de verwachtingen van de ECB en moeten zorgvuldig worden
gevolgd.

De sterkste banken in het eurogebied

Credem is een van de veiligste banken, die voor het vijfde achtereenvolgende jaar de laagste P2R in Europa heeft gehandhaafd, namelijk 1%. Intesa Sanpaolo en Banca Mediolanum onderscheiden zich ook met een P2R van 1,5%. Andere instellingen zoals Mediobanca, Unicredit en Banco BPM volgen met hogere eisen, maar zijn nog steeds beheersbaar.

Deze diversificatie van de kapitaalvereisten biedt beleggers en klanten een overzicht van de soliditeit en stabiliteit van de verschillende banken
.

Laatste gedachten voor het kiezen van de juiste bank

Bij de keuze van de juiste bank is het belangrijk om naast de door de ECB vastgestelde kapitaalvereisten ook rekening te houden met andere factoren, zoals de kwaliteit van de dienstverlening, het productaanbod en de reputatie van de instelling. Kapitaalkracht is van fundamenteel belang, maar het vertrouwen en de tevredenheid van klanten zijn net zo cruciaal voor een weloverwogen keuze.

In een voortdurend veranderende economische omgeving zal het vermogen van een bank om zich aan te passen en te reageren op de behoeften van klanten doorslaggevend zijn voor haar toekomstige succes.