ABI: Italiaanse vereniging van banken. Orgaan dat kredietmaatschappijen groepeert en vertegenwoordigt.
ADUSBEF: Vereniging voor de verdediging van gebruikers van bank- en financiële diensten.
Adviseur: onderwerp dat zich bezighoudt met financieel advies, p.es. bij fusies of plaatsingen van effecten op de markt.
Effectenmakelaar: ooit de enige tussenpersoon die gemachtigd is om effecten te kopen en verkopen. Het cijfer verdwijnt door de komst van sim- en bankdiensten.
Rigging: misdaad die bestaat uit het verspreiden van nepnieuws om de beurskoersen te beïnvloeden.
Assogestioni: orgaan dat vermogensbeheerders groepeert en vertegenwoordigt.
Aandeel: klassiek financieel instrument dat in een naamloze vennootschap het kleinste aandeelhouderschap van het aandelenkapitaal vertegenwoordigt. Wanneer een spa wordt opgericht, betalen de aandeelhouders kapitaal en verkrijgen ze aandelen in ruil voor het toegekende kapitaal.
Het bezit van een aandeel veronderstelt een administratief (stem)recht en een patrimoniumrecht (het dividend, d.w.z. een evenredig deel van de uitkeerbare winst). Hoewel het concept van formele pariteit blijft bestaan (aandelen, binnen een categorie, hebben gelijke rechten), maakt de nieuwe hervorming van het vennootschapsrecht nu de uitgifte mogelijk van meer aandelen met kenmerken die ook sterk verschillen van de klassieke, waardoor de aandeelhouder bovendien wordt bevrijd van de verplichting om kapitaal in te brengen.
In die zin kan voor het verkrijgen van aandelen (en dus participatie in de samenleving) zowel vermogen in natura (p.es gebouwen) als specifieke kennis (knowhow) eventueel worden overgedragen.
ECB: Europese Centrale Bank. EU-instelling die haar monetair beleid beheert. De afzonderlijke nationale centrale banken die aan de monetaire unie deelnemen, vervullen daarentegen functies van het beheer van de geldcirculatie en de discipline van het bankwezen.
Blue chips: de grootste kapitalisatieaandelen in een bepaalde markt.
De naam komt van gokken, waar blauw gekleurde tokens degenen zijn die van grotere waarde zijn. Normaal gesproken heeft elke beurs een index die blue chips groepeert, zoals MIB30 (Milaan), DAX30 (Frankfurt), FTSE100 (Londen), CAC40 (Parijs). Op dezelfde manier hebben we het over mid-caps en small-caps voor mid- en small-cap bedrijven.
Beurs: markt waarop financiële instrumenten worden verhandeld. In het Engels: Stock Exchange.
Inkoop: inkoop van eigen aandelen door een beursgenoteerd bedrijf.
In Italië is de inkoop beperkt tot 10% van het aandelenkapitaal.
Meerwaarde: de waarderingswinst van een belegging in financiële instrumenten. Omgekeerd spreken we van Capital Loss.
Beurskapitalisatie: het product tussen de noteringsprijs en het totaal aantal uitgegeven aandelen.
ICRC: Interministerieel Comité voor Krediet en Sparen. Kredietautoriteit die het hoogste toezicht heeft op het gebied van krediet en bescherming van spaargeld. Het beraadslaagt over de aangelegenheden die aan zijn bevoegdheid zijn toegekend door wetsbesluit 385/93 (T.U.
banking) en is samengesteld uit de minister van DeSaurie, die het voorzit, de ministers van Buitenlandse Handel, Landbouwbeleid, Financiën, Industrie, Openbare Werken, Communautair Beleid. De vergaderingen worden bijgewoond door de gouverneur van de Bank van Italië. P.es. het ICRC stelt de methode voor de berekening van het JKP vast, ontvangt klachten tegen de maatregelen die de Bank van Italië heeft genomen in de uitoefening van de haar toegekende toezichthoudende bevoegdheden, stelt manieren en voorwaarden vast voor de mededeling aan de klant van ongunstige variaties op de contractuele voorwaarden in bankrelaties.
CONSOB: Nationale Commissie voor Verenigingen en de Beurs. Orgaan voor de controle op de effectenmarkt.
Cursus: synoniem van offerteprijs.
Coupon: Engelse term analoog aan de Italiaanse coupon.
Gedekte warrants: andere financiële instrumenten dan warrants, die tegen de initiële betaling van een premie het recht geven om op de vervaldatum (Europese stijl) of vóór de vervaldatum (Amerikaanse stijl) een bepaald bedrag aan onderliggende activa te kopen (call) of verkopen (put), dat kunnen financiële instrumenten, rentetarieven, valuta’s zijn, grondstoffen en hun indices of mandjes, tegen een vooraf bepaalde prijs (uitoefenprijs). Voor deze instrumenten is er sprake van een monetaire liquidatie, d.w.z. de onderliggende waarde wordt niet fysiek geleverd, maar een geldsom die wordt bepaald als een verschil tussen de liquidatieprijs van de onderliggende waarde en de uitoefenprijs wordt geliquideerd. Het maximale kapitaalrisico is gelijk aan het verlies van de premie.
COVIP: Commissie toezicht pensioenfondsen.
Free float: een deel van het aandelenkapitaal van een bedrijf dat beschikbaar is op de beurs.
Beleggingsfondsen: autonome activa, verdeeld in eenheden, met betrekking tot een veelvoud van deelnemers, stroomopwaarts beheerd; de activa van het fonds, zowel open als gesloten, kunnen worden verhoogd via een of meer uitgiften van eenheden. In het open-end fonds hebben deelnemers het recht om op elk moment de terugbetaling van de rechten van deelneming te vragen volgens de procedures die zijn vastgelegd in de werkingsregels van het fonds. In het closed-end fonds wordt het recht op terugbetaling van de rechten van deelneming alleen aan de deelnemers toegekend op vooraf bepaalde termijnen. (definitie van wetsbesluit 58/98 (T.U. financiën) en latere wijzigingen).
Hedgefondsen: hedgefondsen waarin de beheerder ruime handelingsvrijheid heeft, en waarvan de minimale instapkosten over het algemeen 500.000 euro bedragen. Een beleggingsfonds koopt meestal gewoon aandelen, obligaties of fondsen en wacht tot ze in waarde stijgen. Een hedgefonds daarentegen kan ook neerwaarts spelen en bearish-georiënteerde effecten lenen, die het tegen een hoge prijs verkoopt en terugkoopt (om ze terug te geven) tegen een lagere prijs. Het kan ook handelen in afgeleide instrumenten.
Handel met voorkennis: misdrijf dat bestaat in het opereren op de beurs met behulp van vertrouwelijke informatie verkregen uit hoofde van iemands beroep.
ISVAP: Instituut voor het Toezicht op particuliere verzekeringen en collectieve belangen.
Merchant Banking: activiteit uitgevoerd door zakenbanken, of gespecialiseerde afdelingen van grote banken, om beursgenoteerde ondernemingen te adviseren ter gelegenheid van buitengewone financiële transacties zoals fusies, overnames, plaatsing van obligatie-instrumenten op de beurs. Het is synoniem met Investment Banking.
Obligatie: klassiek financieel instrument, uitgegeven door banken en naamloze vennootschappen om leningen aan te trekken, meestal met een looptijd van meer dan 18 maanden. Het is een kredietinstrument dat de terugbetaling van het kapitaal op de vervaldag en de periodieke betaling van rente verplicht stelt. Dit kan gebeuren op jaar-, halfjaarlijkse, driemaandelijkse of zelfs maandelijkse basis, tegen een vaste rente (altijd dezelfde op elke looptijd), vast (variabel maar volgens een eventueel overeengekomen schema), geïndexeerd (variabel volgens een referentie-index). In sommige gevallen kunt u slechts één betaling op de vervaldag presenteren (één coupon) of een kortingsbetaling, d.w.z. voor verschil op de nominale waarde: u betaalt minder (zoals ze zeggen, onder pari) bij de uitgifte van een lening die echter wordt terugbetaald tegen nominale waarde (dwz tegen pari), en dit verschil vertegenwoordigt de rente (nulcouponobligatie). De obligaties kunnen de inschrijver in staat stellen om de lening om te zetten in aandelen van de onderneming, tegen een vaste prijs en over een bepaalde periode (converteerbare obligaties), of een lagere rangorde hebben (achtergestelde obligaties), wat in geval van faillissement van de onderneming de terugbetaling veronderstelt in het alternatief voor andere effecten van de onderneming.
ICB: Instellingen voor collectieve belegging in spaargelden. Het zijn beleggingsfondsen en BEVEK’s.
Private Equity: investeringsactiviteiten in aandelenbeleggingen van bedrijven in het proces van consolidatie (expansie), meestal niet beursgenoteerd.
Rating: een stem die het risico uitdrukt dat verband houdt met de financiële situatie van een bedrijf. Het wordt uitgegeven door gespecialiseerde bedrijven.
SGR: Vermogensbeheerder. De naamloze vennootschap met statutaire zetel en algemeen beheer in Italië die gemachtigd is om de collectieve vermogensbeheerdienst te verlenen, die wordt uitgevoerd door (1) de promotie, oprichting en organisatie van ICB’s en (2) het beheer van hun activa.
SICAV: Investeringsmaatschappij met variabel kapitaal. Een naamloze vennootschap met variabel kapitaal waarvan het enige doel de collectieve belegging is van de activa die zijn opgehaald door de aanbieding van haar aandelen aan het publiek. Kortom, dit zijn beleggingsfondsen, met het verschil dat in SICAVs-abonnees ook lid zijn.
SIM: Effectenmakelaarsbedrijf. De vennootschap, met uitzondering van banken en financiële tussenpersonen die zijn ingeschreven in de lijst bedoeld in artikel 107 van de T.U. banking, die gemachtigd is om beleggingsdiensten te verrichten, met statutaire zetel en algemeen management in Italië. (definitie van wetsbesluit 58/98 (T.U. financiën) en latere wijzigingen).
Financiële instrumenten: 1) aandelen en andere waardepapieren die risicodragend kapitaal vertegenwoordigen en die op de kapitaalmarkt verhandelbaar zijn; (2) obligaties, staatsobligaties en andere schuldbewijzen die op de kapitaalmarkt verhandelbaar zijn; (3) financiële instrumenten, verhandelbaar op de kapitaalmarkt, waarin het Burgerlijk Wetboek voorziet; (4) eenheden in unit trusts; (5) effecten die gewoonlijk op de geldmarkt worden verhandeld; (6) elk ander normaal verhandeld effect dat de verwerving van de voorgaande instrumenten en hun indexcijfers mogelijk maakt; (7) financiële derivaten. (definitie van wetsbesluit 58/98 (T.U. financiën) en latere wijzigingen).
Financiële derivaten: (1) termijncontracten op financiële instrumenten, rentetarieven, valuta’s, grondstoffen en aanverwante indices, ook wanneer deze worden uitgevoerd door de betaling van contante spreads; (2) rente-, valuta-, grondstoffen- en aandelenswaps, ook wanneer de uitvoering plaatsvindt door de betaling van kasspreads; (3) termijncontracten met betrekking tot financiële instrumenten, rentetarieven, valuta’s, grondstoffen en hun indexen, ook wanneer deze worden uitgevoerd door de betaling van kasspreads; (4) optiecontracten voor de aankoop of verkoop van financiële instrumenten, met inbegrip van derivaten, en indexen daarvan, alsmede optiecontracten voor valuta’s, rentetarieven, grondstoffen en aanverwante indices, ook wanneer de uitvoering plaatsvindt door de betaling van kasspreads; (6) combinaties van financiële instrumenten. (definitie van wetsbesluit 58/98 (T.U. financiën) en latere wijzigingen).
JKP: Jaarlijks percentage. Het gaat om de totale kosten van het krediet ten laste van de consument, uitgedrukt als een jaarlijks percentage van het verleende krediet. Het JKP omvat rente en alle kosten die moeten worden gemaakt om het krediet te gebruiken. Het ICRC stelt de methode voor de berekening van het jaarlijkse kostenpercentage vast, waarbij met name de te berekenen elementen en de formule voor de berekening worden aangegeven.
Geconsolideerde bankwet: Wetsdecreet 385/93 en latere wijzigingen, die de bankactiviteiten in Italië reguleert.
Geconsolideerde wet op financiën: wetsdecreet 58/98 en latere wijzigingen, die de financiële activiteiten in Italië regelt.
Venture Capital: investeringsactiviteiten in aandeleninvesteringen van jonge bedrijven (start-ups) en met innovatieve inhoud.
Volatiliteit: spreiding van rendementen rond hun gemiddelde. Dat is in de praktijk de mate van variabiliteit van het rendement van een financieel instrument.
Volume: gegeven een financieel instrument en een noteringsmarkt, het aantal effecten dat op die markt wordt verhandeld, met betrekking tot een periode.
Warrants: financieel instrument dat het recht verleent om op de vervaldag (Europese stijl) of vóór de vervaldatum (Amerikaanse stijl) een vaste hoeveelheid aandelen te kopen of in te schrijven tegen een vooraf bepaalde prijs.