Menu
in

De 3 redenen waarom de Chinezen investeren in Afrika

China en Afrika werken al zo’n elf jaar samen aan investeringen. In september 2018 kwamen afgevaardigden van beide massa’s bijeen op het zevende China-Africa Cooperation Forum. Samenwerking en samenwerking maken Afrika tot een van China’s grootste bondgenoten in de huidige mondiale marktomgeving. Het investeringsniveau van China op het Afrikaanse continent is gestaag toegenomen.    Op het Forum van   China-Afrika samenwerking van 2018, China kondigde aan dat het Afrika zou voorzien van financiële steun van 60 miljard dollar . In dit artikel zullen we onderzoeken waarom China zijn investeringen in Afrika heeft geprioriteerd en verhoogd. Enkele van de belangrijkste motivaties achter China’s streven naar meer investeringen in Afrikaanse landen zijn de wens om een solide grondstofbasis    veilig te stellen om de snelgroeiende economie van China te voeden.  de wens om de wereldwijde politieke invloed van China te vergroten en de grote groeikans die zich voordoet. uit  opkomende  markteconomieën in Afrika.

KEY POINTS

  • China’s hoeveelheid buitenlandse directe investeringen in Afrika is het afgelopen decennium snel gegroeid.
  • China richt een groot deel van zijn investeringen op afrika’s overvloed aan grondstoffen die nodig zijn voor de productie van goederen, zoals platina, kobalt, mangaan en uranium.
  • China is politiek gemotiveerd om in Afrika te investeren, omdat het continent een vroege kans biedt voor China om zijn wereldwijde aanwezigheid en invloed aanzienlijk uit te breiden.
  • Afrika is een opkomende markt en biedt China de mogelijkheid om groei en hoge rendementen uit zijn investeringen te halen.

De zoektocht naar grondstoffen

Mijnbouw en olie blijven de belangrijkste focus van Chinese investeringen. De investeringen van het land bestrijken echter vrijwel elke marktsector, inclusief alles van  infrastructuur tot voedselverwerking. China’s investeringen in de grotendeels onderontwikkelde infrastructuur  van Afrikaanse landen zijn bijzonder sterk en omvatten belangrijke gebieden zoals openbare diensten.   telecommunicatie, havenbouw en vervoer. China’s investeringen zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de verdere economische ontwikkeling in Afrika. Veel Chinese bedrijven die in Afrika investeren, zijn staatseigendom. Dit geeft hen een aanzienlijk concurrentievoordeel wanneer ze bijvoorbeeld bieden op aanbestedingscontracten in Afrikaanse landen, aangezien bedrijven aanzienlijke   subsidies van de Chinese overheid kunnen krijgen .        De inzet in Afrika is hoog vanwege de rijke overvloed aan grondstoffen van het continent. Afrika bevat naar schatting 90% van ’s werelds volledige aanbod van platina  en kobalt, de helft van de goudvoorraad in de wereld, tweederde van ’s werelds mangaan en 35% van het uranium in de wereld.  Het is ook goed voor bijna 75% van  ’s werelds colan, een belangrijk mineraal dat wordt gebruikt in elektronische apparaten, waaronder mobiele telefoons. China breidde ook zijn militaire aanwezigheid in Afrika uit en wedijverde met de Verenigde Staten in investeringen en militaire activiteiten daar. Investeringen op het continent zijn ook besproken voor de Verenigde Staten en China in lopende handelsbesprekingen en politieke beraadslagingen. 

Brandstof voor een groeiende economie

China is een van de toonaangevende   opkomende markten en het welzijn van de economie heeft een aanzienlijke impact op de wereldmarkten. Terwijl ’s werelds grootste land zijn economische expansie voortzet, erkennen de Chinese leiders de groeiende behoefte aan natuurlijke hulpbronnen, voedsel- en productmarkten die nodig zijn voor voortdurende  economische groei.  Focus op grondstofrijk Afrika is logisch voor China. Mijnbouwinvesteringen zijn goed voor bijna een derde van china’s totale buitenlandse directe investeringen, of BDI, in Afrikaanse landen. China werkt aan een solide basis van kritieke grondstoffen en  versterkt zijn economie voor de komende decennia.   Mede vanwege zijn behoefte aan een continue aanvoer van grondstoffen, China beschouwt Afrika als een belangrijke partner in zijn One Belt One Road (OBOR) initiatief . China’s “One Belt One Road” is een uitgebreid economisch ontwikkelingsplan om de samenwerking en handel tussen ongeveer 78 landen in Azië, Afrika en Europa te verbeteren.

Politieke motivaties

Het Afrikaanse continent is een logische plek voor China om te proberen zijn geopolitieke invloed uit te breiden. China is al de belangrijkste macht in Azië.  India, een historisch traditionele rivaal van China, is geen realistische keuze voor China om meer politieke invloed te zoeken, maar de grotendeels onderontwikkelde Afrikaanse landen vormen een uitstekende kans voor China om zijn aanwezigheid en invloed in de wereld. De aard van china’s politieke motieven blijkt gedeeltelijk uit zijn uitgebreide investeringen in Afrikaanse infrastructuur, zoals blijkt uit de financiering via het China-Africa Development Fund. Als China een positie kan bereiken waarin het belangrijke controle uitoefent over essentiële economische elementen zoals de   nutssector  en telecommunicatie in Afrikaanse landen, Hij ontwikkelde militaire invloed en had ook een aanzienlijke politieke alliantie in die landen.

Goed zakelijk inzicht

China staat bekend om zijn pragmatisme, economisch en anderszins. Hoewel het een belangrijke kans voor opkomende markten voor ontwikkelde landen vertegenwoordigt, moet China zelf overwegen waar zijn belangrijkste kansen voor opkomende markten liggen. Het is al zwaar geïnvesteerd in andere Aziatische opkomende markten, evenals in Latijns-Amerikaanse markten en Zuid-Amerika.   Afrikaanse economieën zijn een andere verstandige keuze om te profiteren van uitstekende groeimogelijkheden, zowel om politieke redenen als voor rendement op investeringen.

Leave a Reply