Als je
dit leest, gefeliciteerd, je bent voorbij 2022 en je leest nog steeds het cryptonieuws.
2022 was een bijzonder bloedig jaar voor de cryptocurrency-industrie en niemand kwam er zonder kleerscheuren uit, vooral SBF.
Helaas – hoewel de prijzen de afgelopen week enigszins zijn hersteld – zijn er nog steeds enkele aanzienlijke tegenwinden voor een grootschalige bullrun in 2023.
Dus, voordat we analyseren wanneer deze crypto-winter mogelijk zou kunnen eindigen, laten we eerst eens kijken hoe we hier zijn gekomen.
Accumulatie
Het lijkt nu misschien een verre herinnering, maar in deze tijd van vorig jaar waren BTC en veel altcoins slechts een maand verwijderd van hun all-time highs. Ondanks het bullish sentiment op dat moment, waren er een aantal waarschuwingssignalen dat het momentum op het punt stond te veranderen.
Een jaar voor de ATH’s van november 2021 begon de industrie een verschuiving te zien naar agressievere toezichthouders. In december 2020 loste de SEC het eerste schot door Ripple aan te klagen voor zijn XRP-tokenverkoop. Terwijl regelgevers over de hele wereld zijn begonnen met het introduceren van agressievere wetgeving, heeft de cryptocurrency-industrie zichzelf geen dienst bewezen door van de ene massale fraude naar de andere te stuiteren.
Voordat er in 2021 aanzienlijke ineenstortingen plaatsvonden, was er een fundamentele verschuiving in het cryptobeleid vanuit China. In mei 2021 verbood China cryptocurrency-mining en begon het hard op te treden tegen handel, waarbij toezichthouders zijn financiële instellingen verboden crypto-diensten aan te bieden. Dit had een impact op een aantal niveaus. Miners werden gedwongen om te verhuizen, waardoor de hash-snelheid werd verstoord en de decentralisatie van crypto-projecten werd verminderd.
Bovendien is de Chinese bevolking van 1,4 miljard verwijderd van investeringen in crypto-projecten, waardoor de vraag en waarderingen zijn afgenomen.
De belangrijkste reden waarom we in 2022 in de kou staan, is echter het bredere wereldwijde macro-economische landschap. Afhankelijk van wie je het vraagt, is dit te wijten aan een knelpunt in de wereldwijde toeleveringsketen, de oorlog in Oekraïne of het onvermogen van centrale banken om te stoppen met het voeden van de geldprinter. Bitcoiners zullen naar het laatste wijzen en zeggen dat er een groter chronisch probleem is met het functioneren van fiatgeld. Ze luidden alarmbellen over het potentieel voor op hol geslagen inflatie lang voordat traditionele banken het begonnen te zien ontwikkelen. Ongeacht de onderliggende problemen is het resultaat nog steeds de slechtste inflatie in 40 jaar. Om de hoge inflatie tegen te gaan, zijn centrale banken begonnen met het verhogen van de belangrijkste rentetarieven en blijven ze dat doen. Dit betekende het einde van goedkoop kapitaal omdat lenen duurder werd.
Wanneer eindigt de cryptocurrency winter?
Dat is de vraag van een miljoen dollar. Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Er zijn verschillende tegenstrijdige opvattingen over wanneer we het einde van deze cryptowinter zullen zien. Er zijn tal van technische analyse (TA) -modellen die proberen deze vraag te beantwoorden door te kijken naar historische trends binnen de cryptocurrency-industrie. TA onderzoekt eerdere bearmarktcycli en probeert een coherent verhaal te extrapoleren op basis van die gegevens. Deze patronen zijn het meest bullish en sommigen geloven dat het ergste achter de rug is en we zouden al de eerste tekenen van een dooi op de markten moeten beginnen te zien. Het grootste nadeel van deze opvatting is dat deze met terugwerkende kracht is. Het gebruikt eerdere gegevens om modellen te maken en houdt geen rekening met nieuwe of aankomende ontwikkelingen.
Een andere belangrijke theorie waar analisten vaak op wijzen, is de halfwaardetijd van Bitcoin. Bitcoin is het tij dat alle cryptoschepen optilt. Hoewel we beginnen te zien dat sommige projecten onafhankelijk van de prijsschommelingen van bitcoin werken, blijft de algemene trend dat wanneer de prijs van Bitcoin in één richting beweegt, hetzelfde geldt voor de rest van de markt. Dit kan dus worden gebruikt als een maatstaf om te voorspellen wanneer we uit deze crypto-winter kunnen komen. Indien correct, zal de volgende halvering plaatsvinden in maart 2024, wanneer de blokbeloning zal dalen van 6,25 naar 3,125 BTC. We zouden eind 2023/begin 2024 een dooi kunnen gaan zien. Dit model moet echter ook rekening houden met de veranderende macro-omgeving.
Ironisch genoeg zal het fiat-systeem waaruit cryptografie ons probeert te verwijderen hoogstwaarschijnlijk de bepalende factor zijn wanneer we het einde van deze cryptowinter zien. Zonder massale acceptatie van encryptie en slechts beperkte acceptatie door verkopers, zullen we gebonden blijven aan krachten buiten onze controle. Hoge inflatie en stijgende rentes hebben een giftige cocktail voor investeringen bedacht. Nu kapitaal niet langer goedkoop beschikbaar is, zijn we getuige van een vertraging van de economie. Institutionele beleggers kunnen niet zo gemakkelijk lenen, dus ze kunnen niet investeren in crypto-projecten of zoveel risicovolle activa aanhouden als cryptocurrencies.
Voor particuliere beleggers zijn de vooruitzichten net zo somber. Ze worden geconfronteerd met een hogere inflatie op al hun rekeningen of hogere rente op grotere leningen zoals hypotheken. Dit is vooral verwoestend voor mensen met variabele hypotheken, maar betekent uiteindelijk dat iedereen minder besteedbaar inkomen heeft om in cryptocurrencies te investeren. Totdat we een macro-economische terugkeer naar de inflatiedoelstelling van 2-3% beginnen te zien, kunnen we een tijdje in de kou blijven staan. Het zal aanzienlijk langer duren als er een recessie komt die qua omvang vergelijkbaar is met die van 2008. Dan betreden we onbekend terrein. Bitcoin bestaat pas sinds 2009, wat betekent dat de cryptocurrency nog nooit is getest in een recessieve omgeving.
Licht aan het einde van de tunnel
Het is niet allemaal het lot en de duisternis. Bitcoin is de afgelopen week met een indrukwekkende 20% gestegen, altcoins zoals Solana en Avalanche zijn met meer dan 40% gestegen. Ondanks de slechte vooruitzichten die ik heb gepresenteerd, zijn er verschillende redenen om troost te vinden.
- Crypto is niet dood. Hoewel de waarderingen voor de meeste projecten van een klif zijn gevallen en de reputatie van de industrie dit jaar een klap heeft gekregen, worden er nog steeds elke dag nieuwe blokken geslagen.
- Nieuwe projecten. Bearmarkten zijn wanneer de bouw plaatsvindt. De nieuwste bearmarkt heeft innovatie gebracht in de vorm van DeFi, NFT en een overvloed aan spannende projecten. Wie weet welke spannende innovaties er vandaag achter de schermen gebeuren.
- Goedkope prijzen. Als je in november 2021 in crypto-projecten geloofde en hun prijzen leuk vond, zou je nu van kortingsprijzen moeten houden. Er is nog nooit een beter moment geweest om je favoriete cryptocurrencies te stapelen.