TL; DR-uitsplitsing
- Zuid-Afrika neemt cryptocurrency-voorschriften serieuzer.
- Wie achterstallig is aan de nieuwe regeling riskeert tot twee jaar cel.
Onlangs heeft de belangrijkste financiële toezichthouder van Zuid-Afrika, de Financial Sector Conduct Authority (FSCA), propositie voorgesteld om alle digitale valuta’s die in het land actief zijn te reguleren vanwege de groeiende interesse in de industrie en omdat sommige frauduleuze personen deze activa gebruiken om hun illegale activiteiten te bestendigen.
De FSCA is niet de enige die probeert de cryptocurrency-industrie in het land aan te pakken, aangezien de Zuid-Afrikaanse belastingdienst (SARS) een auditrapport naar belastingbetalers in het land heeft gestuurd met het verzoek om hun crypto-transacties aan te geven.
SARS stelt nieuwe regulering van cryptocurrencies voor
Het auditrapport roept vragen op over waarom de belastingbetaler crypto-activa kocht, en het agentschap vereist ook dat handelsplatforms dergelijke crypto-investeringen bevestigen en andere noodzakelijke informatie verstrekken, zoals bankafschriften om deze handel te ondersteunen.
De autoriteiten in Zuid-Afrika eisen dat alle transacties met betrekking tot cryptocurrencies worden gemeld aan de juiste instantie, ongeacht of een kassaldo wordt opgenomen van een handelsplatform of niet. Een belastingplichtige die dergelijke transacties niet meldt, zou te maken krijgen met een geschil dat kan leiden tot veroordeling of betaling van boetes.
Er is gesteld dat het nieuwe standpunt van de autoriteiten over crypto-regelgeving een aanzienlijke toename van de interesse laat zien in wat er gebeurt in de crypto-industrie van het land.
Fsca’s
crypto-reguleringsvoorstel De FSCA van Zuid-Afrika had al geprobeerd de cryptocurrency-industrie van het land te reguleren, maar was niet in staat om de regelgeving goed te handhaven. Door dit falen raakte de cryptocurrency-markt bezaaid met frauduleuze schema’s en meldingen van illegale activiteiten die in stand werden gehouden met crypto-activa waren wijdverspreid.
Een daarvan is de beruchte Mirror Trading International (MTI) die met succes bijna 28.000 nietsvermoedende beleggers naar een crypto Ponzi-schema heeft getrokken.
De oplichters konden dit bereiken door hun beleggers een hoog rendement van maximaal 10 procent maandelijks rendement op hun investeringen te beloven.
De ernst van deze fraude heeft de handen van de overheid gedwongen om een meer bewuste en gezamenlijke inspanning te leveren om de groeiende illegaliteiten van de sector te temmen.