Public publisher note: This column is part of the ESG Investment Guide of InvestorPlace.com .
De interesse in verantwoord beleggen of ESG begon aan kracht te winnen ruim voordat de wereld in de eerste helft van 2020 op zijn kop stond.
Greta Thunberg’s protestkreten voor regeringen om actie te ondernemen tegen klimaatverandering, de protesten van Extinction Rebellion en het Planet Earth-programma van David Attenborough over plasticvervuiling van de oceanen hebben ons geweten getrokken. Terwijl mensen zijn gaan nadenken over hoe ze hun ecologische voetafdruk in hun huizen, werkplekken en transportmodi kunnen verminderen, hebben ze ook hun aandacht gericht op hun beleggingsportefeuilles.
Duurzame fondsen in de VS trokken in 2019 in een recordtempo nieuwe activa aan, met geschatte nettostromen naar open-end en op de beurs verhandelde duurzame fondsen van $ 20,6 miljard voor het jaar.
In Europa investeerden beleggers in hetzelfde jaar $ 141 miljard in duurzame beleggingen, waarvan meer dan een derde in de afgelopen drie maanden.
Wat er daarna gebeurde, was werkelijk ongekend. Toen Covid-19 zich begon te verspreiden van China naar Europa en de rest van de wereld, blokkeerden regeringen hele landen, werden gezondheidssystemen overweldigd en verloren veel mensen helaas hun leven. De werkloosheid is enorm gestegen en de economieën zijn ingestort.
Op de aandelenmarkten deden zich recorddalingen voor, aangezien sommige eind maart in zeer korte periodes met maar liefst 30% kelderden, waarbij oliemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen en recreatiebedrijven de peso droegen. Beleggers hebben miljarden van de aandelenmarkten gehaald in een poging hun spaargeld te behouden.
ESG-beleggingen: een zilveren coating voor het coronavirus?
Het werd echter al snel duidelijk dat aandelen en fondsen die waren blootgesteld aan hogere ESG-referenties (environmental, social en governance) minder impact hadden.
Niet alleen presteerden ze beter dan de grotere markt, maar ze bleven ook instroom aantrekken in een tijd waarin spaarders ongelooflijk nerveus waren over het verliezen van hun kasreserves.
Duurzame fondsen in heel Europa zagen een instroom van $ 35 miljard in het eerste kwartaal van 2020, op een moment dat $ 174 miljard werd teruggetrokken uit het totale universum van Europese fondsen. In het tweede kwartaal stegen de stromen naar wereldwijde duurzame fondsen met 72% tot $ 71,1 miljard, terwijl het beheerd vermogen voor het eerst meer dan $ 1 biljoen bedroeg.
“De voortdurende instroom spreekt van de groeiende interesse van beleggers in ESG-kwesties, vooral in de nasleep van de Covid-19-crisis”, zegt Morningstar’s Global Sustainable Fund Flows-rapport. тАЬDe verstoring veroorzaakt door de pandemie heeft het belang benadrukt van het bouwen van duurzame en veerkrachtige bedrijfsmodellen op basis van overwegingen van meerdere belanghebbenden.
Er is betoogd dat fondsen met hogere ESG-referenties outperformance en stromen zijn blijven genieten vanwege hun gebrek aan blootstelling aan de meest kwetsbare sectoren in de huidige omgeving, oliemaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen behoren duidelijk tot de grootste vervuilers.
ESG-fondsen hebben ook de neiging om meer blootstelling te hebben aan technologie en gezondheidszorg, gebieden waar veel vraag naar is omdat veel werknemers overstappen op werken op afstand, terwijl onderzoekers op zoek zijn naar een Covid-19-vaccin.
ESG Clarity-commentatoren zeggen echter dat deze outperformance en activaverzameling alleen kan doorgaan als beleggers zich realiseren dat de bedrijven die ESG naar de top van de agenda hebben geduwd, sterkere en duurzamere bedrijfsmodellen hebben en daarom meer potentieel hebben om verdere volatiliteit op de aandelenmarkten te weerstaan.
Ze zullen steun blijven krijgen van personeel, klanten en aandeelhouders.
De in het Verenigd Koninkrijk genoteerde fondsbeheerder Rathbones David Harrison merkte op dat bedrijven die dagelijks een sterke ESG-cultuur kunnen aantonen, in staat zullen zijn om hun economische slotgracht te versterken.
Het maatschappelijk goed
Te midden van de chaos, zorgen en onzekerheid van dit jaar, was het ontroerend om te zien dat zoveel bedrijven hun uiterste best deden om het juiste te doen. Beleggers kunnen bedrijven waarderen die zorgen voor hun personeel, toeleveringsketens en klanten. Omdat? In dit zorgwekkende klimaat zullen hun acties ook blijvende reputatievoordelen hebben.
John Streur, president en CEO van Calvert, legt uit: “De manier waarop bedrijven nu handelen, zal van invloed zijn op de toekomstige merkwaarde en winstgevendheid. Er zullen veel dingen zijn gebaseerd op hoe ze zich in deze periode gedragen
Saker Nusseibeh, CEO van de internationale activiteiten van Federated Hermes, voegde eraan toe dat beleggers zich meer dan ooit bewust zijn van de sociale inspanningen van bedrijven. тАЬVolgens een pandemie en de mogelijkheid van de dood van een geliefde, realiseerden we ons dat er dingen zijn waar we meer om geven dan geld. De maatschappij vertelt jullie dat we het menselijk leven en goede resultaten waarderen
Daarom, terwijl deel E van ESG tot 2020 op de voorgrond van onze gedachten stond, heeft de wereldwijde pandemie licht geworpen op element S. We hebben gezien hoe bedrijven met gezonde sociale praktijken een betere reputatie hebben en tegelijkertijd beter hebben gepresteerd.
Simon Rawson, directeur corporate engagement bij ShareAction, de liefdadigheidsinstelling die verantwoord beleggen promoot, merkte op dat тАЬCovid-19 de aandacht vestigde op de sociale component (тАШSтАЩ) van ESG op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien.
Jon Mowll, beleggingsanalist die verantwoordelijk is voor EdenTree Investment Management, zei dat de rol die beleggers en bedrijven spelen terwijl we door de crisis gaan, algemeen duidelijk is: “Winstgevendheid op korte termijn moet worden genegeerd en de veiligheid en het welzijn van iedereen in de invloedssfeer van een bedrijf, inclusief in toeleveringsketens, voorrang. Als en zodra dit op grote schaal gebeurt, kan het voor ons, terugkijkend, moeilijk zijn om te begrijpen hoe iets anders als acceptabel werd beschouwd.
Herstelplannen
Vooruitblikkend voorspelden experts geïnterviewd door ESG Clarity ook dat bedrijven met duurzame praktijken in de voorhoede zullen staan van het herstel van het coronavirus.
Velen hebben gesuggereerd dat de crisis het belang van de aanpak van de klimaatverandering heeft benadrukt. Volgens Mike Appleby, duurzaam beleggingsbeheerder bij het Britse fondshuis Liontrust, wordt de economische impact van Covid-19тА zelfs beïnvloed.
Hij benadrukte: “Wanneer we in staat zijn om verder te kijken dan Covid-19, zullen de tools en technieken die bedrijven hebben ontwikkeld om beter te presteren in het licht van een klimaatnoodtoestand, een obesitasepidemie van mislukte raden van bestuur, de realisatie van duurzame investeringen zijn.”
Bemoedigend is dat overheden ook aandringen op groenere initiatieven om beter te herbouwen. Een kwart van de 750 miljard euro van het herstelfonds van de Europese Unie is bestemd voor klimaatactie. Belangrijk is dat een “niet schaden”-clausule milieubelastende investeringen uitsluit. Andere landen over de hele wereld zouden dit voorbeeld kunnen volgen.
De bottom line over Covid-19 en ESG-beleggen
Covid-19 heeft ons de voordelen van ESG-beleggen laten zien, niet alleen voor het milieu en bedrijven, maar ook voor bedrijven waarin wordt belegd en aandeelhouders zelf. Nu is het aan ons om dit momentum voort te zetten, zelfs na het einde van de pandemie.
Gelukkig suggereert elk teken dat we dat zullen doen.
Op de datum van publicatie had Natalie Kenway (direct of indirect) geen positie in de titels die in dit artikel worden aangehaald.
Natalie Kenway trad in februari 2020 in dienst bij ESG Clarity als redacteur om toezicht te houden op de website en het merk te leiden in wat een van de grootste megatrends van de industrie van het decennium is. Sindsdien heeft Natalie verschillende nieuwe initiatieven gelanceerd voor het merk ESG Clarity, waaronder de populaire Working from Home-artikelen, Q&A-sessies op Twitter en de Green Dream-videoserie. Hij heeft ook diepgaande analyseartikelen geschreven over de impact van Covid-19 op ESG-beleggen.