Chainlink (LINK), kortom, is
een netwerk van gedecentraliseerde oracles (we zullen binnenkort uitleggen wat ze zijn) die informatie verstrekken aan slimme contracten op blockchain.
Chainlink, gelanceerd in juni 2017 door het toepasselijk genaamde bedrijf Smart Contract, is grotendeels vanaf het begin een succesverhaal geweest.
Het team achter Chainlink maakt al meer dan vijf jaar slimme contracten en ontdekte dat veel van hen realtime gegevensstromen vereisen om te bevestigen of er gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.
Door dit gedecentraliseerde netwerk
te creëren, kan
Chainlink slimme contracten verbinden
via blockchain .
Is Chainlink een verstandige investering? Laten we het uitzoeken.
Wil je leren hoe je cryptocurrencies kunt verhandelen als een professional? Volg onze cursus cryptocurrency!
Wat probeert Chainlink te bereiken?
Het belangrijkste dat Chainlink probeert te bereiken, is
het creëren van slimme contracten die zijn gebaseerd op realtime gegevens.
Om volledig te begrijpen wat Chainlink probeert te bereiken, moeten we eerst begrijpen wat een orakel is en hoe het zich verhoudt tot slimme contracten .
Een orakel is een “agent” die naar buiten gaat en real-world gegevens bevestigt en deze informatie rapporteert aan het slimme contract.
Blockchains die slimme contracten gebruiken , hebben oracles nodig omdat ze geen toegang hebben tot informatie buiten hun netwerk, grotendeels vanwege de manier waarop het cryptografisch is gemaakt.
Er is echter een
belangrijk probleem met orakels omdat ze grotendeels gecentraliseerd zijn en daarom komt al hun informatie uit één bron, die mogelijk niet altijd correct is.
We zijn er misschien niet eens zeker van dat we een orakel volledig kunnen vertrouwen.
Tegenwoordig is er niet echt een geweldige Oracle-service, in plaats daarvan zijn er gecentraliseerde Oracle-services die worden uitgevoerd door kleine groepen mensen, je kunt niet zeggen hoe nauwkeurig ze zijn.
Bovendien zullen verschillende industrieën
verschillende overeenkomsten van hun orakels willen en van plan zijn om mensen uit verschillende industrieën te betrekken bij het creëren van een multifunctioneel netwerk.
Als een smart contract onjuiste gegevens krijgt, kan het
op het verkeerde moment worden geactiveerd, wat in sommige gevallen rampzalig kan zijn.
Ethereum en andere slimme
contractplatforms hebben
gegevens uit de echte wereld nodig om te werken. Het is van vitaal belang dat niet zonder werkt.
Chainlink wil de intermediair zijn tussen smart contracts op de blockchain en de echte wereld.
Wat ze voorstellen is een veilig netwerk van oracles op een gedecentraliseerde blockchain, om slimme contracten in staat te stellen verbinding te maken met externe gegevens met de juiste gegevens.
Vermoedelijk kan iedereen met een datafeed gegevens verstrekken voor slimme contracten en in ruil daarvoor LINK-tokens ontvangen .
Deze personen of organisaties worden ”
Node Operators ” genoemd.
Een ander ding dat Chainlink probeert te doen, is interoperabiliteit creëren tussen verschillende blockchains; een netwerk van gedecentraliseerde blockchains creëren.
Wie werkt er aan Chainlink?
De belangrijkste mensen achter Chainlink zijn CEO Sergey Nazarov en CTO Steve Ellis .
Nazarov heeft sinds 2011 een verworven belang in cryptocurrency en is een seriële ondernemer. Voordat hij aan Chainlink werkte, werkte hij aan Secure Asset Exchange, een uitwisselingsnetwerk en CryptoMail, een gedecentraliseerde e-mailservice.
Ellis werkte ook samen met Nazarov bij Secure Asset Exchange.
Chainlink is zeer succesvol geweest in het verwerven van partners.
Een van hun grootste partners is SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), de toonaangevende wereldwijde wisseloperator voor banken en die wereldwijd meer dan 11.000 financiële instellingen met elkaar verbindt.
SWIFT
werkt samen met Chainlink om hun Oracle Smart SWIFT te creëren die slimme contracten koppelt aan datafeeds.
Samenwerken met SWIFT is een groot probleem en heeft veel hype op Chainlink gecreëerd.
Chainlink werkt ook samen met Google en organisaties zoals IC3 en veel academici.
Hoe werkt Chainlink?
Chainlink zal een blockchain van verschillende oracles maken en gebruikers kunnen controleren hoe goed de oracles zijn door hun prestaties in het verleden te controleren.
Het Chainlink-netwerk bestaat uit twee delen: on-chain die op de blockchain draait; off-chain, of informatie in de echte wereld.
De twee partijen zullen efficiënt moeten samenwerken om Chainlink te laten slagen.
Slimme contracten gebruiken gegevens van meerdere oracles om consensus te bereiken over de vraag of een gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
Oracles moeten ook meerdere informatiebronnen gebruiken.
Het LINK-token wordt gebruikt voor slimme contracten en om node-operators te betalen, en aan alle partijen bij het contract zijn kosten verbonden.
Slimme contracten zullen
ook de mogelijkheid hebben om een boete voor wangedrag te implementeren , die orakels zullen moeten betalen.
Tot nu toe kan Chainlink een gedecentraliseerd Oracle-netwerk bieden aan Bitcoin, Ethereum en Hyperledger.
Het aantal blockchains waarmee Chainlink zal werken, zal waarschijnlijk in de loop van de tijd toenemen.
Chainlink heeft zijn mainnet op Ethereum gelanceerd en het LINK-token is een ERC20-token , maar naarmate het in populariteit groeit, kan het zijn eigen blockchain verplaatsen en opzetten.
Chainlink is ook gebouwd met updates in het achterhoofd, dus theoretisch zal het met het verstrijken van de tijd in staat zijn om verder te worden ontwikkeld en niet achterop te raken.
Om meer te weten te komen over hoe Chainlink werkt en hoe slimme contracten veranderen, kunt u hun carte blanche bekijken.
Hoe gedroeg Chainlink zich?
Chainlink heeft een
marktkapitalisatie van $ 767.566.703, een 24-uurs handelsvolume van $ 92.795.573 en een circulerend aanbod van 350.000.000 LINK-tokens met een totaal van 1.000.000.000 LINK-tokens, op het moment van schrijven volgens CoinMarketCap.
Chainlink heeft de
16e grootste marktkapitalisatie en een LINK-token kost $ 2,22 .
Terugkijkend op Chainlink historisch gezien, bereikte Chainlink zijn hoogste marktkapitalisatie van $ 1,4 miljard in juni 2019, en een token kost $ 4,05, bijna het dubbele van de waarde die het vandaag is.
De laagste waarde van Chainlink was $ 0,13 per LINK-token op het moment van release.
Chainlink is relatief nieuw in de crypto-scene en werd daarom niet gelanceerd in de bullrace van 2017.
De conferenties hadden ook een positieve invloed op de prestaties van Chainlink.
Zal het
metalig zijn om weer dezelfde hoogtepunten te bereiken?
Zoals altijd met deze vraag, is het moeilijk te zeggen.
Veel cryptocurrency-commentatoren geloven dat de cryptocurrency-markt nu volwassener is en dat een andere bullmarkt zoals die in 2017 minder waarschijnlijk is.
Dat gezegd
hebbende, als Chainlink samenwerkt met een grote bank of betalingsdienstaanbieder zoals Visa of MasterCard, kan het LINK-token aanzienlijk in waarde stijgen, evenals andere cryptocurrencies.
De waarde van de LINK-munt zal geleidelijk toenemen naarmate er meer partnerschappen worden bereikt.
Er moet ook worden opgemerkt dat Chainlink in korte tijd zeer snel is gegroeid, wat kan worden gezien als een goed teken dat het kan blijven groeien.
Is het de moeite waard om te investeren in Chainlink?
Als u denkt dat slimme contracttechnologie en interoperabiliteit tussen blockchains de weg vooruit zijn, kan Chainlink een verstandige investering voor u zijn.
Chainlink heeft bewezen dat het grote organisaties zoals SWIFT in blockchain-technologie kan brengen en staat nog in de kinderschoenen.
Het is zeer waarschijnlijk dat Chainlink succesvol zal zijn , hoewel van wat nog moet worden gezien.
Als het in staat is om het te blijven maken, zou het kunnen samenwerken met grotere bedrijven en blockchains die vergelijkbare diensten nodig hebben voor slimme contracten.
Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat Chainlink de nummer één cryptocurrency zal worden.
De manier waarop het is ontworpen, is om naast bestaande cryptocurrencies te werken, niet om ze te vervangen.
Een ander ding om in gedachten te houden is dat het LINK-token niet is ontworpen om te worden verhandeld en daarom zal het gebruik ervan waarschijnlijk in slimme contracten blijven .
Maar net als veel andere cryptocurrencies zijn er niet veel ontworpen om speculatieve investeringen te zijn.
Chainlink zal waarschijnlijk
liefhebbers van cryptocurrency afwijzen die het waarschijnlijk zullen zien als een hulpmiddel voor grote ondernemingen .
Door met banken samen te werken, zal Chainlink in
directe concurrentie zijn met Ripple, wat moeilijk te verslaan zal zijn.
Een andere rivaal zou Aeternity zijn, dat ook probeert een gedecentraliseerd netwerk van orakels te creëren.
Chainlink zal ook concurreren met andere blockchains die proberen interoperabiliteit te bieden . Dat gezegd hebbende, het lijkt tot nu toe voor hen te liggen.
Hoewel technisch gezien iedereen een orakel kan worden, zullen het hoogstwaarschijnlijk grote organisaties zijn zoals de New York Stock Exchange en zal het moeilijk zijn om te concurreren voor individuele gebruikers.
Dit zou kunnen betekenen dat Chainlink uiteindelijk behoorlijk gecentraliseerd zou kunnen zijn, het tegenovergestelde van wat ze proberen te bereiken.
Kernpunten
Als je je iets van dit artikel herinnert, maak er dan deze belangrijke punten van.
- Chainlink wil een gedecentraliseerd netwerk van oracles creëren. Oracles voeden slimme contractgegevens uit de echte wereld.
- De LINK-token wordt door oracles beloond voor hun werk . Momenteel is het LINK-token het zestiende grootste op CoinMarketCap.
- Chainlink wil ook interoperabiliteit creëren tussen blockchains. Op deze manier kunnen verschillende blockchains met elkaar praten en data communiceren.
- SWIFT en Google zijn twee van de grootste namen die werken met Chainlink. Als Chainlink onboarding partners kan behouden, zal dit waarschijnlijk in prijs stijgen.
Leer hoe u kunt handelen met Chainlink met onze cryptocurrency-cursus
Wil je meer weten over andere cryptocurrencies en hoe je ze kunt verhandelen? Meld je dan aan voor onze cryptocurrency trading cursus!
Als je het leuk vond om dit artikel van Business Training te lezen, vind het dan leuk en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het interessant voor je kan zijn.