Wat is een bullmarkt?
Een bullmarkt is de toestand van een financiële markt waarin de prijzen stijgen of naar verwachting zullen stijgen. De term “bullmarkt” wordt vaak gebruikt om naar de aandelenmarkt te verwijzen, maar het kan worden toegepast op alles wat wordt verhandeld, zoals obligaties, onroerend goed, valuta’s en grondstoffen.
Omdat aandelenkoersen in wezen continu stijgen en dalen tijdens de handel, is de term “bullmarkt” meestal gereserveerd voor langere perioden waarin een groot deel van de aandelenkoersen stijgt. Bullmarkten hebben de neiging om maanden of zelfs jaren te duren. Inhoud 75%
Welkeer bullmarkten
Bull markten worden gekenmerkt door optimisme, beleggersvertrouwen en verwachtingen dat goede resultaten voor een lange periode zouden moeten aanhouden. Het is moeilijk om consequent te voorspellen wanneer markttrends kunnen veranderen.
Een deel van de moeilijkheid is dat psychologische effecten en speculatie soms een belangrijke rol kunnen spelen op markten.
Er is geen specifieke, universele maatstaf die wordt gebruikt om een bullmarkt te identificeren. Misschien is de
meest voorkomende definitie van een bullmarkt echter een situatie waarin aandelenkoersen met 20% stijgen, meestal na een daling van 20% en vóór een tweede daling van 20%. Omdat bullmarkten moeilijk te voorspellen zijn, kunnen analisten dit fenomeen meestal pas herkennen nadat het zich heeft voorgedaan.
Een opmerkelijke marktstijging in de recente geschiedenis is de periode tussen 2003 en 2007. Tijdens deze periode steeg de S&P 500 met een aanzienlijke marge na een eerdere daling; met de inwerkingtreding van de financiële crisis van 2008 deden zich opnieuw scherpe dalingen voor na de bullrun van de markt.
Kenmerken van een bullmarkt
Bull markten treden over het algemeen op wanneer de economie aantrekt of wanneer deze al sterk is.
Ze komen meestal overeen met een sterk bruto binnenlands product (bbp) en een daling van de werkloosheid en zullen vaak samenvallen met een stijging van de bedrijfswinsten. Het beleggersvertrouwen zal ook de neiging hebben om te stijgen tijdens een bullmarktperiode. De algemene vraag naar aandelen zal positief zijn, samen met de algemene toon van de markt. Daarnaast zal er een algemene toename zijn van de hoeveelheid IPO-activiteit tijdens bullmarkten.
In het bijzonder zijn sommige van de bovenstaande factoren gemakkelijker kwantificeerbaar dan andere. Hoewel bedrijfswinsten en werkloosheid kwantificeerbaar zijn, kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om de algemene toon van marktcommentaar te meten. Vraag en aanbod van effecten zullen fluctueren: het aanbod zal zwak zijn, terwijl de vraag sterk zal zijn. Beleggers zullen staan te popelen om aandelen te kopen, terwijl weinigen bereid zullen zijn om te verkopen. In een bullmarkt zijn beleggers eerder bereid om deel te nemen aan de (aandelen)markt om winst te maken.
Inhoud 75%
Bull vs Bear Markets
Het tegenovergestelde van een bullmarkt is een bearmarkt, gekenmerkt door dalende prijzen en meestal gehuld in pessimisme. De algemeen aanvaarde overtuiging over de oorsprong van deze termen suggereert dat het gebruik van “stier” en “beer” om markten te beschrijven voortkomt uit de manier waarop dieren hun tegenstanders aanvallen. Een stier tilt zijn hoorns in de lucht, terwijl een beer zijn poten naar beneden schuift.
Deze acties zijn metaforen voor de beweging van een markt. Als de trend opwaarts is, is het een bullmarkt. Als de trend neerwaarts is, is het een bearmarkt.
Bull- en bearmarkten vallen vaak samen met de conjunctuurcyclus, die bestaat uit vier fasen: expansie, piek, krimp en laag. Het begin van een bullmarkt is vaak een belangrijke indicator van economische expansie. Omdat het publieke sentiment over toekomstige economische omstandigheden de aandelenkoersen drijft, stijgt de markt vaak nog voordat bredere economische maatregelen, zoals de groei van het bruto binnenlands product (bbp), beginnen te stijgen. Evenzo beginnen bearmarkten meestal voordat de economische krimp aanslaat. Een terugblik op een typische Amerikaanse recessie onthult een aandelenmarkt die enkele maanden voordat het bbp daalt, daalt.
Hoe te profiteren van een bullmarkt
Investeerders die willen profiteren van een bullmarkt moeten vroeg kopen om te profiteren van stijgende prijzen en deze verkopen wanneer ze hebben gepiekt. Hoewel het moeilijk is om te bepalen wanneer het minimum en de piek zullen optreden, zullen de meeste verliezen minimaal en meestal tijdelijk zijn. Hieronder zullen we verschillende belangrijke strategieën verkennen die beleggers gebruiken tijdens bullmarktperiodes. Aangezien het echter moeilijk is om de toestand van de markt zoals die momenteel bestaat te beoordelen, brengen zelfs deze strategieën op zijn minst een zekere mate van risico met zich mee.
Een van de meest elementaire strategieën bij beleggen is het proces van het kopen en vasthouden van een bepaald effect, mogelijk om het later te verkopen. Deze strategie impliceert noodzakelijkerwijs vertrouwen van de kant van de belegger: waarom zou hij een effect vasthouden tenzij hij verwacht dat de prijs ervan zal stijgen? Om deze reden helpt het optimisme dat gepaard gaat met bullmarkten de buy and hold-benadering te voeden.
In verhoogde buy and hold is een variant van de eenvoudige buy and hold-strategie en brengt extra risico’s met zich mee. Het uitgangspunt achter de toename van de buy and hold-benadering is dat een belegger zijn posities in een bepaald effect zal blijven vergroten zolang de prijs blijft stijgen. Een gebruikelijke methode voor het vergroten van het bezit suggereert dat een belegger voor elk een extra vast bedrag aan aandelen zal kopen stijging van de aandelenkoers met een vooraf bepaald bedrag.
Een retracement is een korte periode waarin de algemene trend van de prijs van een effect wordt omgekeerd. Zelfs tijdens een bullmarkt is het onwaarschijnlijk dat de aandelenkoersen zullen stijgen. Integendeel, er zullen waarschijnlijk kortere perioden zijn waarin zelfs kleine dalingen optreden, hoewel de algemene trend opwaarts voortduurt. Sommige beleggers kijken naar retracements binnen een bullmarkt en bewegen tijdens deze periodes om te kopen. Het idee achter deze strategie is dat, ervan uitgaande dat de bullmarkt doorgaat, de prijs van het effect in kwestie snel zal stijgen, waardoor de belegger met terugwerkende kracht een gereduceerde aankoopprijs krijgt.
Perhaps de meest agressieve manier om te proberen te profiteren van een bullmarkt is het proces dat bekend staat als full swing trading. Beleggers die deze strategie gebruiken, zullen een zeer actieve rol spelen, met behulp van short selling-technieken en andere technieken om te proberen de meeste winst te behalen wanneer veranderingen optreden in de context van een grotere bullmarkt.
KEY POINTS
- Een bullmarkt is een periode op financiële markten waarin de prijs van een actief of effect continu stijgt.
- De algemeen aanvaarde definitie van een bullmarkt is wanneer aandelenkoersen met 20% stijgen na twee dalingen van elk 20%.
- Handelaren gebruiken verschillende strategieën, zoals meer kopen en houden en retracement, om te profiteren van bullmarkten.
Bull marktvoorbeeld
De meest productieve bullmarkt in de moderne Amerikaanse geschiedenis begon aan het einde van het tijdperk van stagflatie in 1982 en eindigde tijdens het dotcom-faillissement in 2000. Tijdens deze seculiere bullmarkt, een term die duidt op een bullmarkt die vele jaren duurt, heeft de Dow Jones Industrial Average (DJIA) een jaarlijks rendement van gemiddeld 16,8% geboekt. De NASDAQ, een hightechbeurs, heeft zijn waarde tussen 1995 en 2000 vervijfvoudigd, van 1.000 tot meer dan 5.000. Een langdurige bearmarkt volgde de bullmarkt van 1982-2000. Van 2000 tot In 2009 had de markt moeite om te stabiliseren en produceerde een gemiddeld jaarlijks rendement van -6,2%. 2009 zag echter het begin van de tienjarige bullrun. Analisten geloven dat de laatste bullmarkt begon op 9 maart 2009 en voornamelijk werd gedreven door een herstel van technologieaandelen.