Menu
in

Buitenlandse institutionele belegger (FII)

Wat is een buitenlandse institutionele belegger (FII)?

Een buitenlandse institutionele belegger (FII) is een belegger of beleggingsfonds dat belegt in een ander land dan het land waarin het is geregistreerd of zijn hoofdkantoor heeft. De term buitenlandse institutionele belegger wordt waarschijnlijk het meest gebruikt in India, waar het verwijst naar externe entiteiten die beleggen in de financiële markten van het land.  1   De term wordt ook officieel gebruikt in China.

Understanding Foreign Institutional Investors (IFI’s)

FIIs kunnen hedgefondsen, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, investeringsbanken en beleggingsfondsen  omvatten . IFI’s kunnen belangrijke bronnen van kapitaal zijn in ontwikkelingslanden, maar veel ontwikkelingslanden, zoals India, hebben limieten gesteld aan de totale waarde van activa die een IFI kan kopen en het aantal aandelen dat het kan kopen.  met name in één enkel bedrijf. 3  Dit helpt de invloed van FII’s op individuele bedrijven en de financiële markten van het land te beperken en de potentiële schade die zou kunnen optreden als FII’s massaal zouden vluchten tijdens een crisis. 

Voorzienende institutionele beleggers (FII’s) in India

Sommige van de landen met het hoogste volume aan buitenlandse institutionele investeringen zijn die met opkomende economieën, die beleggers over het algemeen een hoger groeipotentieel bieden dan volwassen economieën. Dit is een van de redenen waarom FII’s vaak worden aangetroffen in India, dat een snelgroeiende economie heeft en aantrekkelijke individuele bedrijven om in te investeren.  Alle FII’s in India moeten zich registreren bij de Securities and Exchange Board of India (SEBI) om deel te nemen aan de markt. 4

KEY POINTS

  • Een buitenlandse institutionele belegger is een belegger op een financiële markt buiten zijn officiële thuisland.
  • Buitenlandse institutionele beleggers kunnen pensioenfondsen, investeringsbanken, hedgefondsen en beleggingsfondsen zijn.
  • Sommige landen leggen beperkingen op aan de omvang van investeringen door buitenlandse investeerders.

Foreign Institutional Investor (FII) Voorbeeld

Als een beleggingsfonds in de VS een snelgroeiende investeringsmogelijkheid ziet in een in India genoteerd bedrijf, kan het een longpositie innemen door aandelen op een Indiase aandelenmarkt te kopen. Dit type deal komt ook ten goede aan Amerikaanse particuliere beleggers die mogelijk niet rechtstreeks Indiase aandelen kunnen kopen.  Ze kunnen in plaats daarvan in het beleggingsfonds beleggen en aandelen innemen een deel van het hoge groeipotentieel.

Indian Company Investment Regulation

FII’s kunnen alleen investeren in de primaire en secundaire kapitaalmarkten van India via het portefeuille-investeringsprogramma   van India . Deze regeling stelt FII’s in staat om aandelen en obligaties van Indiase bedrijven te kopen op de openbare beurzen van het land.  5 Hoe dan ook, er zijn veel voorschriften. Fii’s zijn bijvoorbeeld over het algemeen beperkt tot een maximale investering van 24% van het gestorte kapitaal van het Indiase bedrijf dat de investering ontvangt. FII’s kunnen echter meer dan 24% investeren als de investering wordt goedgekeurd door de raad van bestuur van het bedrijf en een speciale resolutie wordt goedgekeurd.   Het plafond voor de investering van IFI’s in Indiase banken in de publieke sector is slechts 20% van het gestorte kapitaal van banken. 3 De Reserve Bank of India controleert dagelijks de naleving van deze limieten door limietpunten van 2% onder de maximale investering in te voeren. Dit biedt de mogelijkheid om het Indiase bedrijf dat de investering ontvangt te waarschuwen voordat de aankoop van de laatste 2% wordt toegestaan. 3

Voorlandse institutionele beleggers in China

China is ook een populaire bestemming voor buitenlandse instellingen die willen investeren in snelgroeiende kapitaalmarkten. In 2019 besloot China quota af te schaffen voor het aantal aandelen en obligaties van het land dat FII’s kunnen kopen. 6  Het besluit maakte deel uit van de inspanningen om meer buitenlands kapitaal aan te trekken toen de economie vertraagde en vocht een handelsoorlog uit met de VS.  

Leave a Reply