Menu
in

Begrijp en analyseer de Swiss Market Index of SMI

Wat is de SMI of de Swiss Market Index?

We zullen nu een paar regels wijden aan het begrijpen van de SMI of Swiss Market Index en hoe deze werkt. De SMI of Swiss Market Index is de benchmark aandelenindex van de Zwitserse aandelenmarkt. Het is natuurlijk de belangrijkste index in dit land. Zoals de naam soms al doet vermoeden, omvat de SMI 20 de top 20 best presterende en meest liquide bedrijven met middelgrote en grote kapitalisaties. Zoals de meeste prijsindexen is de SMI geen dividendindex, maar een prestatie-index die rekening houdt met een deel van deze uitkeringen. De index werd in 1988 gecreëerd met een referentiewaarde van 1.500 punten. De samenstelling ervan wordt elk jaar geherwaardeerd. De SMI-index wordt in realtime genoteerd, wat betekent dat wanneer er een nieuwe transactie plaatsvindt, de prijs van de index automatisch wordt bijgewerkt na een realtime berekening. De aandelen in de SMI-index vertegenwoordigen momenteel ongeveer 80% van de totale Zwitserse marktkapitalisatie. Ze zijn ook goed voor meer dan 90% van de transacties van alle aandelen in Zwitserland en Liechtenstein die genoteerd zijn op de financiële markt van SIX, of Swiss Exchange. De jaarlijkse prestaties van de Swiss Market Index benaderen die van de Dow Jones, de DAX 30, de CAC 40 en de FTSE 100, omdat de grote aandelenmarkten al zo’n vijftien jaar steeds afhankelijker van elkaar zijn. Vanwege zijn rol als vertegenwoordiger van de gehele Zwitserse aandelenmarkt, wordt de SMI-index ook gebruikt als onderliggende index voor veel afgeleide financiële instrumenten zoals opties, futurescontracten of indexfondsen zoals ETF’s.

Hoe de SMI-index is samengesteld

De SMI-benchmarkindex in Zwitserland wordt eenvoudigweg berekend door de variabele kapitalisatie van de effecten te wegen, gedeeld door de deler. Deze variabele kapitalisatie komt overeen met de totale kapitalisatie van de aandelen op naam. De SMI-index bestrijkt een belangrijk deel van de totale Zwitserse marktkapitalisatie en de drie grootste marktkapitalisaties zes zijn Nestlé, in de voedingssector, Novartis, in de medische sector en Roche, ook in de medische sector. Op zichzelf zijn ze goed voor meer dan 77% van deze index. Met dit in gedachten begrijpen we dat het gewicht dat deze bedrijven hebben in vergelijking met de rest van de bedrijven die in deze index worden vermeld, een probleem is, omdat de SMI niet langer echt de set marktkapitalisaties weerspiegelt, maar er zijn slechts een paar bedrijven. Om dit probleem op te lossen, besloot de SIX Swiss Exchange in 2017 om het wegingssysteem van deze index te wijzigen, zodat geen enkel bedrijf een gewicht van meer dan 18% van de index kon hebben. Hoewel de SMI-index eenmaal per jaar wordt herzien op basis van de prestaties van ondernemingen op de markt, leiden enkele uitzonderlijke gebeurtenissen tot een herziening van de samenstelling ervan in het midden van het jaar, bijvoorbeeld na grote overnames of aankopen van ondernemingen door buitenlandse ondernemingen. Met betrekking tot de criteria waaraan bedrijven moeten voldoen om deel uit te maken van de samenstelling van deze SMI-index, zullen we opmerken dat ze moeten voldoen aan strikte liquiditeits- en marktkapitalisatievereisten. Ten eerste moeten deze bedrijven ten minste 50% van de gemiddelde liquiditeit van de problemen die deel uitmaken van de SPI vertegenwoordigen en een variabele kapitalisatie hebben van ten minste 0,45% van de totale kapitalisatie van de SPI. We zullen ook opmerken dat het volume van Transacties en kapitalisatie zijn in dit geval bepalende factoren voor de classificatie van bedrijven in deze index, die elk kwartaal evolueert. Wat de herziening van de index betreft, deze wordt elk jaar op de derde vrijdag van september uitgevoerd. We zullen ook opmerken dat de SMI voorheen 25 waarden had en niet 20, zoals nu. In september 2007 besloot SWISS Exchange enkele bedrijven uit zijn notering terug te trekken, zoals Ciba Specialty Chemicals, Lonza Group, Givaudan of SGS, en een van de twee aandelenklassen van de Swatch-groep, waardoor er aan het einde slechts 20 aandelen in deze index overbleven.

Uitleg over de beperkte weging van de SMI-index

Zoals we eerder al snel vermeldden, veranderde de SMI-index zijn wegingssysteem in 2017. Aangezien de drie grootste ondernemingen in deze index, namelijk Nestlé, Roche en Novartis, derhalve meer dan 70% van de waarde van de SMI-index voor hun rekening namen, besloot de Swiss Exchange haar berekeningsregel te wijzigen en een beperkt wegingssysteem in te voeren. Sindsdien mag het gewicht van elke onderneming die deel uitmaakt van deze index niet hoger zijn dan de grens van 18%. Wat de SMI betreft, worden de herwaardering van het gewicht van elke onderneming om deze 18% niet te overschrijden en de inachtneming van de classificatie ervan normaliter op kwartaalbasis uitgevoerd. Wanneer het gewicht van een van de beursgenoteerde ondernemingen in hetzelfde kwartaal echter meer dan 20% bedraagt (een fenomeen dat “intrakwartaal uitsplitsing” wordt genoemd), daalt het gewicht automatisch tot 18% zonder op de volgende herziening te hoeven wachten. Om deze overgang minder bruut te maken, is er een eerste overgangsperiode waarin deze wijzigingen geleidelijk en in fasen die niet meer dan 3% per kwartaal bedragen, worden doorgevoerd. Opgemerkt moet worden dat de SPI 20-index parallel is gecreëerd om de 20 bedrijven van de SMI te blijven indexeren zonder deze beperkte gewogen regelgeving.

De huidige samenstelling van de SMI-aandelenindex

Momenteel (vanaf mei 2020) bestaat de SMI Index uit de volgende 20 bedrijven:
  • Nestlé, in de agrovoedingsindustrie,Roche
  • , in de farmaceutische
  • sector,Novartis, in de farmaceutische sector,UBS
  • , in de banksector,ABB
  • , in de industriële sector,Sika
  • , in de chemische
  • sector,Richemont, in de luxesector
  • Zurich Insurance Group, in de verzekeringssector,Swiss
  • Re, in de verzekeringssector,Credit
  • Suisse, in de banksector,LafargeHolcim
  • , in de industriële sector,
  • Givaudan, in de chemische sector
  • , Geberit, in de industriële sector
  • , SwissCom, in de telecommunicatiesector
  • , SGS, in de industriële sector
  • , Swatch Group, in de horlogesector
  • , Adecco, in de uitzendsector,
  • Julius Bär Gruppe, in de banksector,
  • Swiss Life Holding, in de verzekeringssector,
  • Lonza, in de farmaceutische sector.
Natuurlijk kan deze samenstelling in de loop van de tijd evolueren volgens de beoordelingen die elk jaar worden uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

Aan welke financiële markt is de SMI-index gekoppeld?

De SMI of Swiss Market Index is natuurlijk gekoppeld aan de Zwitserse aandelenmarkt. In het bijzonder toont het de aandelenkoersen van bedrijven die genoteerd zijn aan de SIX Swiss Exchange. SIX is momenteel de belangrijkste financiële markt van dit land, waar alle aandelen van zijn bedrijven zijn genoteerd. De andere index van de Zwitserse beurs is de SPI-index.

Hoe en waar te handelen in de SMI-index?

U kunt speculeren op de stijging of daling van de SMI-index met behulp van specifieke contracten, zoals CFD’s of contracts for difference. Deze contracten worden aangeboden op online handelsplatformen die worden beheerd door makelaars of makelaars en bestaan uit weddenschappen op de richting waarin de prestaties van een actief zullen evolueren. De winst of het verlies wordt vastgesteld met het verschil tussen de openingskoers en de slotkoers van uw positie.

Zijn er andere aandelenindices vergelijkbaar met de SMI?

De andere aandelenindices die op de SMI lijken, zijn natuurlijk de representatieve aandelenindices van andere landen in de wereld. We kunnen bijvoorbeeld de Cac 40 Franse index, de Duitse DAX 30-index, de Britse FTSE 100-index of de Amerikaanse Dow Jones-index noemen. Er zijn bijna net zoveel indices van dit type als er economieën in de wereld zijn. Meestal, deze aandelenindices bevatten de beste waarden van een financiële markt en werken door middel van een marktkapitalisatie-gewogen berekening.

Leave a Reply