Menu
in

Bearmarkt vs bullmarkt: de waarschuwingssignalen

Bear market vs bull market, d.w.z. Bear market vs Bull market. Wat is het verschil tussen de twee? Hier kijken we naar de waarschuwingssignalen waar elke belegger naar moet zoeken.

Het verschil kennen tussen een Bear market vs Bull markt is cruciaal voor elke belegger.

Ze wijzen op hoe handelaren denken over het huidige klimaat en dienen vaak als een krachtig voorbeeld van welke richting de prijs van een actief gaat.

Zoals benjamin Franklin’s oude spreekwoord zegt, zijn er twee dingen die onvermijdelijk zijn in het leven: dood en belastingen. Wijze woorden, maar in de markten zijn de twee grootste zekerheden de bearmarkten en de bullmarkten.

Gelukkig zijn er enkele methoden om de prestaties van deze markten af te leiden, waardoor we het verschil tussen een bullmarkt en een bearmarkt kunnen onderscheiden.

We stellen ons voor dat de S&P 500 (of FTSE 100) nieuwe hoogtepunten heeft bereikt. Hoewel dit scenario je misschien inspireert om in stijl te vieren en champagne te openen, beginnen de dingen in plaats daarvan een onverwachte wending te nemen. Als een van de indices met een dieptepunt van 10% daalt, wordt dit algemeen als een correctie beschouwd.

Technisch gezien wordt een bearmarkt geacht te beginnen wanneer de prijzen met 20% dalen, vanaf hun meest recente hoogtepunt.

Als je je afvraagt of een bull- of bearmarkt beter is, zijn hier enkele ontnuchterende statistieken die de uitdagingen illustreren die gepaard gaan met een recessie. Over het algemeen zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog minstens 12 bearmarkten geweest. Wanneer ze gemiddeld worden berekend, genereren ze een daling van ongeveer 32,5%.

Een van de meest memorabele bearmarkten in de recente geschiedenis kwam in oktober 2007, toen de wereld worstelde met een ongekende financiële crisis.

In de volgende 18 maanden tot maart 2009 daalden de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices met maar liefst 57%. Handelaren moesten lang wachten voordat alles weer normaal werd, d.w.z. ongeveer vier jaar. Dat is ongeveer het dubbele van de tijd die nodig is voor een herstel na een bearish turn.

Maar wat veroorzaakt precies een bearmarkt? Nou, geen twee crashes zijn hetzelfde, maar er zijn enkele terugkerende thema’s die we kunnen oppikken.

Aandelenkoersen dalen vaak wanneer er een duidelijke vertraging van de economische activiteit is of wanneer de werkloosheid begint te stijgen. Beide factoren kunnen van invloed zijn op het vermogen van een bedrijf om geld te verdienen.

Bovendien moet u de verontrustende impact die zelfs een zeepbel die zich op de markten vormt, kan hebben, niet weggooien. De dotcom-boom was hier een goed voorbeeld van, met koortsachtige speculatie op internet, waardoor bedrijven met zeer hoge waarderingen achterbleven die niet konden worden geëvenaard door financiële prestaties.

Bitcoin daalde onlangs met 52,7% ten opzichte van de recente hoogtepunten van $ 64.863, waardoor ’s werelds grootste cryptocurrency naar $ 30.681 werd gesleept. De verliezen waren nog dramatischer voor de ether. Het duurde slechts een week voordat de nummer twee munt met 60% kelderde, van $ 4.362 naar slechts $ 1.737.

Wat is het verschil tussen een bullmarkt en een bearmarkt?

Het is ongelooflijk waardevol als je tekenen kunt zien die aangeven of bear>- en bullmarkten beginnen.

Als een recessie op het punt staat te beginnen, is het altijd de moeite waard om te proberen uw kapitaal te behouden en te beschermen tegen drastische prijsverliezen. Evenzo, als u weet dat een positief momentum aanstaande is, kunt u uw posities verhogen om te profiteren van deze winsten. Anderen beweren dat het een heel slecht idee is om de markt te timen. In plaats daarvan is het beter om op lange termijn te investeren en het harde met het gladde te nemen.

Zoals je zou verwachten, kondigen bullmarkten een tijd aan waarin de prijzen gedurende een langere periode continu stijgen, met minstens 20% na een daling van 20%. U zult merken dat er in deze tijden hernieuwd optimisme is onder beleggers, dankzij veerkrachtige economische gegevens en vaak recordbrekende financiële resultaten van topbedrijven. Het bruto binnenlands product zal op een hoog niveau liggen, terwijl de werkloosheid laag zal blijven.

Een van de risico’s bij het vergelijken van bull- en bearmarkten is dat het vaak moeilijk is om te weten wanneer ze beginnen en eindigen. Er zijn stalen zenuwen voor nodig om vertrouwen te hebben in iemands posities en weerstand te bieden aan de impuls om te verkopen. Geen enkele prijsactiva (zelfs bitcoin) stijgt in een rechte lijn – en dus kunnen retracements worden verwacht (dit is waar de prijzen een bescheiden daling ondergaan voordat ze blijven stijgen), zelfs niet in een bullmarkt. 

De legende suggereert dat bearmarkten zijn vernoemd naar hoe beren graven met hun poten naar beneden. Bullmarkt zou in plaats daarvan de bulls moeten aangeven terwijl ze hun hoorns in de lucht tillen.

Bearmarkten versus bullmarkten: de cyclus

Het is onmogelijk om te voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren, zoals we hebben gezien tijdens de COVID-19-pandemie. Dit was een ongekende gebeurtenis die de markten kortstondig deed ontsporen. Aandelenmarkten zijn echter cyclisch van aard en historische analyse stelt ons in staat om de pieken en dalen te zien die zich de afgelopen decennia hebben gevormd.

Performers suggereren dat er vier fasen zijn in de cyclus van een aandelenmarkt. Het begint allemaal met de accumulatiefase, wanneer early adopters en ervaren handelaren activa beginnen te accumuleren tegen concurrerende waarderingen. Dit kan een dappere zaak zijn om te doen, omdat het vaak inhoudt dat ze tegen de stroom in gaan, waarbij veel verkopers ervoor kiezen om uit hun posities te stappen.

Vervolgens gaan we verder met de mark up fase. Mediaverhalen over de huidige toestand van de markt beginnen gunstiger te worden en de zogenaamde “vroege meerderheid” begint zich te laten voelen. Vanuit een technisch analyseperspectief is dit waar we steeds hogere hoogte- en dieptepunten beginnen te zien.

Dit alles wekt de angst om iets te verliezen bij beleggers die momenteel niet in de markt zijn, terwijl anderen een zweem van hebzucht kunnen gaan ervaren.

Het luiden van klokken zou zich moeten gaan vormen wanneer klassieke handelspatronen opduiken, zoals dubbele hoogtepunten waarbij de prijs van een actief een zeer belangrijk niveau niet overschrijdt. Sommigen ontkennen misschien dat de bullmarkt voorbij is.

Last but not least hebben we de afwaarderingsfase, waarin de prijzen aanzienlijk dalen. Als beleggers niet oppassen, bestaat het risico dat ze uiteindelijk met een aanzienlijk verlies verkopen, vooral als ze later in de cyclus hebben gekocht. Dit alles brengt ons terug naar de accumulatiefase en de cyclus begint opnieuw.

Over het algemeen is bearish en bullish activiteit voor degenen die een langetermijnvisie op de markten hebben, slechts een ruis die het beste kan worden genegeerd.

Leave a Reply