De termen bullmarkt en bearmarkt worden vaak gebruikt in financiële media om de omstandigheden op de aandelenmarkt te beschrijven. Maar alleen omdat financiële experts de termen gebruiken, betekent niet dat iedereen weet wat ze betekenen. Lees verder om meer te weten te komen over het verschil tussen bullmarkt en bearmarkt en wat erachter zit.
Wat is een bullmarkt?
Een bullmarkt is een markt waarin aandelen stijgen of naar verwachting in de nabije toekomst zullen stijgen. De term bullmarkt is over het algemeen gekoppeld aan een langdurige stijging van de aandelenmarkt in plaats van een korte snelle stijging die deel uitmaakt van een gemeenschappelijke marktvolatiliteitscyclus. Er is geen vaste benchmark, maar een stijging van ten minste 20% wordt over het algemeen beschouwd als een minimumniveau voor een bullmarkt.
Afhankelijk van wie u het vraagt, begon de meest recente bullmarkt voor aandelen in maart 2009 in de nasleep van een scherpe daling in de nasleep van de financiële crisis. Die bullmarkt eindigde in maart 2020 toen de economische impact van COVID-19 aandelen trof. En toen begonnen de aandelenkoersen weer te stijgen.
Het is niet ongewoon om een bullmarkt voor aandelen te zien na een periode van scherpe daling van de aandelenmarkt.
Dit is heel logisch, omdat beleggers wordt geleerd om te proberen laag te kopen en hoog te verkopen voor zover ze kunnen.
Er is geen exact antwoord op de oorzaak van een bullmarkt. Beleggerspsychologie is altijd een factor in elk type marktactiviteit. Daarom raden we beginners aan om een financieel adviseur te gebruiken (er een vinden met behulp van Paladin Registry). Daarnaast zijn een sterke economie en een hoog werkgelegenheidsniveau vaak factoren die de aandelenmarkt aandrijven.
Wat is een bearmarkt?
De meeste mensen definiëren een bearmarkt als een markt die een daling van 20% of meer ervaart. Een daling van de bearmarkt wordt over het algemeen gemeten in termen van een belangrijke marktindex zoals de Dow Jones Industrial Average of de S &P 500.
Er kunnen verschillende oorzaken achter een bearmarkt zitten. Een scherpe en plotselinge daling van de markt als geheel, of zelfs maar één segment van de markt, kan u in paniek brengen.
En die paniek zorgt voor een volwaardige bearmarkt.
- Bearmarkten zijn over het algemeen gekoppeld aan een vertraging van de economie. Neem bijvoorbeeld de bearmarkt van 2008 die gekoppeld was aan de financiële crisis van die periode.
- Historisch gezien zijn er sinds 1929 14 bearmarkten geweest. Deze hadden een duur van tussen de drie maanden en 61 maanden. De daling van de S&P 500-index varieerde van 20% tot 86% tijdens deze dalingen op de bearmarkt.
De slechtste van onze eeuw was de bearmarkt van 2008. Het duurde 17 maanden en had een daling van 59%.
Bullying and Bear market features
Een bullmarkt en een bearmarkt zijn verschillend, maar ze hebben ook overeenkomsten. Hier is een blik op enkele van de kenmerken en kenmerken van elk type markt.
Vraag en aanbieding van effecten
De aandelenmarkt functioneert net als de basisvraag- en aanbodeconomie.
- In een bullmarkt is er over het algemeen een sterkere vraag naar effecten dan het aanbod dat beschikbaar is voor beleggers. Misschien willen meer beleggers hun aandelen behouden terwijl ze de aandelenkoersen zien stijgen.
- In een bearmarkt is het meestal het tegenovergestelde. Er zijn minder aandelenkopers dan beleggers die bereid zijn hun aandelen te verkopen. Dit overaanbod resulteert in neerwaartse druk op aandelen.
Investors’ Psychology
De psychologie van beleggers verschilt sterk in bull- en bearmarkten. Er wordt vaak gezegd dat angst en hebzucht de twee belangrijkste drijfveren van de aandelenmarkt zijn. Deze emoties zijn in volle exposure tijdens bull- en bearmarkten.
- Beleggerssentiment en psychologie zijn over het algemeen positief tijdens een bullmarkt. Veel beleggers kunnen zelfs overweldigd worden door dit positieve sentiment en aandelen kopen uit angst om het te verliezen. Deze psychologie voedt zich met zichzelf en kan wijd en zijd bijdragen aan de bullmarkt. Hebzucht is hier volop te zien.
- In een bearmarkt zien we over het algemeen precies het tegenovergestelde in termen van beleggerspsychologie. Veel beleggers verkopen aandelen in paniek. Zodra het momentum van de bearmarkt begint, voedt deze angst zich vaak met zichzelf. Beleggers zien wat er aan de hand is met aandelen en sommigen haasten zich om hun aandelen te verkopen uit angst dat hun beleggingen drastisch in waarde dalen.
Verandering in economische activiteit
Bull- en bearmarkten weerspiegelen deels de economie van het land en zijn het gevolg van dergelijke activiteit.
- Bullmarkten worden over het algemeen geassocieerd met een sterke economie. Naarmate de bedrijfsomstandigheden gunstiger worden, groeien bedrijven en worden ze winstgevender. Naarmate de economie naar volledige werkgelegenheid gaat, hebben mensen over het algemeen meer geld te besteden. Dit helpt de economie te stimuleren en helpt de aandelenkoersen op te drijven.
- Een daling van de economische activiteit is vaak een van de oorzaken van een bearmarkt. Een vertraging van de economie leidt tot banenverlies. Dit betekent dat consumenten minder geld te besteden hebben. Bedrijven ervaren een omzetvertraging en een inkrimping van de winst. Dit voedt lagere aandelenkoersen en bearmarktsneeuwballen.
Wat te doen in de Bull en Bear markten
Wat moet je als belegger doen in een bull- of bearmarkt? Het antwoord hangt uiteraard af van uw individuele en unieke situatie. Hier zijn enkele gedachten die beleggers moeten overwegen:
Moet je kopen in een bullmarkt?
Het antwoord hangt ervan af. Idealiter, als u aan het begin of aan het begin van een bullmarkt kunt kopen, ziet u de waarde van uw holdings stijgen, wat mogelijk tot aanzienlijke winsten leidt.
Helaas zien sommige beleggers de aandelenmarkt groeien en kiezen ervoor om te kopen nadat de meeste winsten zijn gerealiseerd. Ze kopen vaak aan de top van of in de buurt van de markt. Dit beperkt hun winstkansen en stelt hen bloot aan het risico van verliezen als gevolg van een marktdaling.
Moet je kopen in een bearmarkt?
Intuïtief lijkt het logisch om te kopen tijdens een bearmarkt. Als de prijzen dalen, koop je laag. De prijzen kunnen echter blijven dalen. En dat betekent dat beleggers die aandelen moeten behouden en de verleiding moeten weerstaan om uit angst te verkopen als de prijzen blijven dalen.
Hoe verhouden bull- en bearmarkten zich historisch gezien?
- Sinds 1929 zijn er 14 bearmarkten geweest. Het gemiddelde bedrag van de daling is 39%; de gemiddelde duur van een bearmarkt is 22 maanden en het gemiddelde rendement voor het jaar volgend op het laagste punt van de bearmarkt is een winst van 47%.
- Er zijn sinds 1932 ook 12 bullmarkten geweest. Ze varieerden van 131 maanden voor de bullmarkt die eindigde in februari 2020 tot een dieptepunt van iets meer dan 25 maanden. De grootste winst voor een bullmarkt zoals gemeten door de S&P 500 was 417% voor de bullmarkt die eindigde in maart 2000. De kleinste van deze bullmarkten, die 26 maanden duurde van oktober 1966 tot november 1968, liet een iets hogere winst zien van 48%.
Blijf kalm en investeer
Zowel bullish als bearish aandelenmarkten komen in de loop van de tijd vaak voor. Maak je klaar voor beide.
Paniek kopen of verkopen is over het algemeen geen goed idee. Richt u in plaats daarvan op uw beleggingsdoelen voor de lange termijn en pas uw portefeuilles op de juiste manier aan. In plaats van na te denken over het heden, moet u nadenken over uw risicotolerantie en beleggingshorizon.
Net zoals een bearmarkt eindigt, begint een bullmarkt en begint de cyclus opnieuw vanaf het begin.