Japan, dat het ‘naoorlogse economische wonder’ van Japan wordt genoemd, onderging een snelle economische groei in de drie decennia sinds de jaren 1960.
Met gemiddelde groeipercentages van 10% in de jaren 60, 5% in de jaren 70 en 4% in de jaren 80, vestigde het Land van de Rijzende Zon zich tot 2010 als de op een na grootste economie ter wereld, voordat het werd ingehaald door de Volksrepubliek China.
In 1990 was het inkomen per hoofd van de bevolking in Japan gelijk aan of hoger dan dat van de meeste westerse landen.
Na jaren van deflatie in het afgelopen decennium te hebben meegemaakt, beloofde de Japanse regering in 2013 de inflatie nieuw leven in te blazen door op de Bank of Japan te vertrouwen om zowel bij te dragen aan het handhaven van de stabiliteit van het financiële systeem als aan de gezonde ontwikkeling van de nationale economie.
<p style="text-align: center;">Zie een handelsmogelijkheid?
Open nu een account!
Wat is de Bank of Japan?
De Bank of Japan (BoJ) is de centrale bank van Japan en de hoogste monetaire autoriteit in het land. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Nihonbashi, het zakendistrict van Chūō, Tokio. Het werd opgericht onder de Bank of Japan Act van 1882 en begon te werken op 10 oktober 1882, voordat het zijn eerste bankbiljetten uitgaf in 1885.
Om haar taken als centrale bank te vervullen, heeft de BoJ een hoofdkantoor, 32 kantoren en 14 lokale kantoren in het hele land en zeven vertegenwoordigingen in het buitenland.
Als centrale bank van ’s werelds op twee na grootste economie heeft de Bank of Japan een directe impact op de valutamarkt.
Daarom is een van de belangrijkste gebeurtenissen om te volgen voor iedereen die geïnteresseerd is in de forexmarkt de periodieke BoJ-vergadering, waar het officiële monetaire beleid van Japan wordt gekozen als reactie op de huidige economische ontwikkelingen.
Hoe werkt de Bank of Japan?
Als de toonaangevende monetaire en financiële instelling van Japan is de belangrijkste missie van de BoJ om de stabiliteit van de waarde van geld te waarborgen, zowel intern (prijsstabiliteit) als extern (wisselkoers), evenals de stabiliteit van financiële systemen om de betrouwbaarheid van geld te waarborgen als een middel om economische transacties af te wikkelen.
Om deze missies te vervullen, voert de BoJ de volgende activiteiten uit:
- Uitgifte en beheer van bankbiljetten
- Formulering en uitvoering van het monetair beleid, met name de aanpassing van de rentevoet van de Bank of Japan
- Vereffeningsdiensten tussen banken en andere financiële instellingen
- bank van de banken van het land, toezicht houden op en onderzoeken van de financiële en managementconditie van financiële instellingen, en optreden als een kredietverstrekker in laatste instantie
- Uitvoering van treasury- en staatsobligatietransacties
- activiteiten zoals het verstrekken van yenrekeningen aan centrale banken en overheidsinstellingen in het buitenland, interveniëren op valutamarkten en deelnemen aan een internationale gedachtewisseling; en
- Gegevensverzameling, economische analyse en onderzoeksactiviteiten
Optreden als de
Deelnemen aan internationale
Structuur van de Bank of Japan
De organisatiestructuur van de bank is vastgesteld op basis van de Bank of Japan Act, de Verordening en andere interne regels. Bankfunctionarissen omvatten de gouverneur (Haruhiko Kuroda, sinds 2013), vicegouverneurs, leden van de beleidsraad, auditors, uitvoerende directeuren en adviseurs.
De Policy Board, het
hoogste besluitvormingsorgaan van de bank, bestaat uit negen leden: de gouverneur, twee vicegouverneurs en zes leden van de beleidsraad.
De monetaire beleidsbeslissingen van Japan worden genomen door een meerderheid van de negen leden van de Beleidsraad, die de richtlijnen voor valuta- en monetaire controle bepaalt, de basisprincipes vaststelt voor het uitvoeren van de activiteiten van de bank en toezicht houdt op de vervulling van de taken van de functionarissen van de bank, met uitzondering van auditors en adviseurs.
De rol van de Gouverneur is om de bank te vertegenwoordigen en de algehele controle uit te oefenen over de bedrijfsactiviteiten van de bank in overeenstemming met de beslissingen van de Beleidsraad. Daarom heeft de gouverneur van de Bank of Japan aanzienlijke invloed op het economische beleid van de Japanse regering.
Functies van de Bank of Japan
Als de centrale bank van Japan voert de
bank verschillende bedrijfsactiviteiten uit, waaronder het verstrekken van contant geld en betalings- en afwikkelingsdiensten; monetair beleid; het waarborgen van de stabiliteit van het financiële systeem; en het verlenen van overheidsgerelateerde diensten.
De Bank of Japan Act stelt dat het monetaire beleid van de bank “gericht moet zijn op het bereiken van prijsstabiliteit, waardoor wordt bijgedragen aan de gezonde ontwikkeling van de nationale economie.” Op basis hiervan heeft de Bank de “prijsstabiliteitsdoelstelling” vastgesteld op 2% wat betreft het veranderingspercentage van de consumentenprijsindex (CPI) op jaarbasis.
In het geval dat de inflatieniveaus buiten de doelstelling vallen, kan de bank ingrijpen met behulp van instrumenten die rentetarieven, rentecurvecontrole, geldmarkttransacties, minimumreservevereisten, aankoop van enorme hoeveelheden Japanse aandelen, kwantitatieve versoepeling en andere kunnen omvatten.
Toen de Bank of Japan bijvoorbeeld in april 2013 een programma voor kwantitatieve versoepeling (QE) uitvaardigde met als doel de consumentenbestedingen te stimuleren om de inflatie te verhogen, pompte het een enorme hoeveelheid geld in de Japanse economie.
Dit resulteerde in de devaluatie van de Japanse yen, terwijl tegelijkertijd kansen werden gecreëerd voor handelaren om te profiteren van prijsbewegingen in USD / JPY en andere yen-gerelateerde valutaparen.
Wat de autonomie van de BoJ betreft, wordt de onafhankelijkheid van de bank op het gebied van monetair beleid gewaarborgd door de Bank of Japan Act.
Tegelijkertijd, om ervoor te zorgen dat het monetaire beleid van de Bank en de basisoriëntatie van het economisch beleid van de regering verenigbaar zijn, vereist de wet dat de Bank op voldoende wijze nauwe contacten met de regering onderhoudt en van gedachten wisselt. Regeringsvertegenwoordigers hebben echter geen stemmen in het monetaire beleidsbesluit.
<p style="text-align: center;">Zie een handelsmogelijkheid?
Open nu een account!
De Bank of Japan in fundamentele analyse
De invloed van de BoJ op de Japanse economie is voornamelijk gebaseerd op de rente van de Bank of Japan en andere economische interventies van de Beleidsraad tijdens monetaire beleidsvergaderingen (MPM’s), die acht keer per jaar gedurende twee dagen worden gehouden.
Tijdens elke vergadering van de BoJ bespreekt de Beleidsraad de economische en financiële omstandigheden van de natie en stelt hij richtlijnen vast voor geldmarkttransacties en de monetairbeleidskoers van de bank voor de intermeeting-periode. In ruil daarvoor zal dit vaak van invloed zijn op de waarde van de yen en hoe deze interageert met andere wereldwijde valuta’s.
Zoals de historische rentetarieven hebben aangetoond, verandert de BoJ zelden onverwacht de rentetarieven. In het zeldzame geval dat dit gebeurt, zouden aangepaste BoJ-tarieven enorme marktvolatiliteit moeten creëren.
BoJ renteverhoging
Als algemene regel geldt dat wanneer de economie groeit of te snel groeit, de Bank of Japan een verkrappingscyclus kan initiëren om de uitgaven te beheersen en de stijgende inflatie te verzachten, omdat dit een zeepbel kan creëren en kan leiden tot toekomstige economische stabiliteitsproblemen.
In dit geval kan de BoJ besluiten om de rente te verhogen, omdat hogere rentetarieven betekenen dat mensen minder zullen lenen en minder uitgeven, waardoor de inflatie wordt vertraagd of zelfs wordt verminderd.
Hier zal de
JPY naar verwachting in waarde stijgen ten opzichte van andere valuta’s, staatsobligaties zullen stijgen, terwijl aandelen en indices die op de Tokyo Stock Exchange worden verhandeld, zoals de Nikkei 225, zullen dalen omdat beleggers de neiging hebben hun kapitaal weg te leiden van risicovollere activa.
BoJ renteverlaging
Het omgekeerde is ook waar: wanneer een economie krimpt, kan het monetaire beleid versoepelen om de economie te stimuleren.
In dit geval kan de BoJ besluiten om de rentetarieven te verlagen, omdat lagere rentetarieven mensen theoretisch zullen motiveren om te lenen en vervolgens uit te geven, en bedrijven zullen aanmoedigen om meer investeringen te doen en de werkgelegenheid te vergroten, wat resulteert in een heropleving van de economie.
Hier
wordt verwacht dat de JPY en staatsobligaties zullen dalen, terwijl aandelen en indices die op de Tokyo Stock Exchange worden verhandeld, zullen stijgen, omdat de winstgevendheid van veel bedrijven naar verwachting zal toenemen, terwijl beleggers in de verleiding zouden komen om terug te keren naar beleggen in risicovollere activa met als doel meer winst te maken.
Hoe te onderhandelen met de beslissingen van de Bank of Japan?
Het verhandelen van het nieuws en de gebeurtenissen rond de BoJ-bijeenkomst is altijd opwindend en kan potentieel gunstig zijn voor handelaren.
Het volgen van de inhoud van de monetaire beleidsbeslissingen van het MPM, zoals richtsnoeren voor geldmarkttransacties, kan naast zijn opvattingen over economische en financiële ontwikkelingen een economisch vooruitzicht schetsen en aanwijzingen geven over de vraag of de BoJ de rentetarieven zal verlagen, verhogen of handhaven.
Positief economisch nieuws kan bijvoorbeeld wijzen op een dreigende stijging van de rente, wat resulteert in een versterkende JPY.
Als het nieuws negatief is, kan het tegenovergestelde gebeuren, wat betekent dat we kunnen verwachten dat de rente zal dalen, wat resulteert in een verzwakking van de JPY.
Als gevolg hiervan wordt een hoger dan verwachte rente als positief / bullish beschouwd voor de JPY
, terwijl een lager dan verwachte rente als negatief / bearish wordt beschouwd voor de JPY.
Veel handelaren baseren hun posities op MPM-advertenties. Bovendien kunt u, weten wanneer de komende BoJ-vergadering is gepland, een handelsstrategie plannen en u van tevoren voorbereiden op de volatiliteit die vrijwel zeker het evenement zal omringen.
Maar zelfs in situaties waarin de rente onveranderd blijft, heeft de anticipatie rond grote gebeurtenissen zoals de BoJ-vergadering vaak een groot effect op de markt.
Daarom is het als handelaar belangrijk om te beseffen dat het monetaire beleid van Japan dat door de BoJ wordt gevoerd, een van de belangrijkste factoren is die verschillende soorten activa op een fundamenteel niveau beïnvloeden, waardoor potentieel uitzonderlijke handelsmogelijkheden worden gecreëerd. Deze omvatten de yen en zijn gepaarde wereldwijde valuta’s, staatsobligaties, lokale aandelen en indices en andere effecten.
Nu u
meer weet over de Bank of Japan en haar invloed op verschillende handelsinstrumenten, is het belangrijk dat u het fundamentele nieuws en vooral de veranderingen in het monetaire beleid volgt terwijl u de volgende BoJ-vergadering op de economische kalender bijhoudt.
Wat gebeurt er dan? Maak je klaar om het over te nemen met AvaTrade’s brede selectie van JPY-gerelateerde activa en geavanceerde handelstools!
De belangrijkste veelgestelde vragen van Bank Of Japan
-
Wat is de missie van de Bank of Japan?
Volgens haar statuten is de Bank of Japan verantwoordelijk voor de uitvoering van het monetaire beleid, de uitgifte van valuta en bankbiljetten, het verlenen van afwikkelings- en wisseldiensten om valutastabiliteit te waarborgen, transacties met betrekking tot schatkist- en staatsobligaties, en het verzamelen van gegevens, evenals economische analyse en onderzoek. Vreemd genoeg vermeldt de missie geen prijsstabiliteit zoals de meeste andere centrale banken, maar de Bank of Japan heeft lang een inflatiedoelstelling gehandhaafd om prijsstabiliteit te helpen waarborgen.
-
Is de Bank of Japan in particulier bezit?
De Bank of Japan is een van de weinige centrale banken ter wereld die niet volledig in handen is van de overheid (Zwitserland en België zijn er nog twee). In feite bepaalt de wet van de Bank of Japan uit 1942 dat de overheid minimaal 55% van de centrale bank moet bezitten. Het is de afgelopen jaren onduidelijk geweest wie een groot belang heeft in de centrale bank van Japan, hoewel FactSet het in New York gevestigde Horizon Asset Management als enige aandeelhouder noemt, met ongeveer 10% van de uitstaande aandelen. Het aandeel Bank of Japan handelt op de Nasdaq onder de ticker 8301.
-
Is de Bank of Japan onafhankelijk?
De Bank of Japan werd pas in 1998 onafhankelijk. Vroeger werd het gecontroleerd door overheidsfunctionarissen. Sinds het verkrijgen van zijn onafhankelijkheid zijn er echter oproepen geweest om de wet te herzien die onafhankelijkheid verleent aan de Bank of Japan. Dit zou de overheid in staat stellen om beleidsdoelen voor de bank te stellen en hen verantwoordelijk te houden voor het behalen ervan. Momenteel is het enige gemeten doel van de bank het bereiken van een inflatiedoelstelling, maar er is geen entiteit die hen verantwoordelijk houdt voor het bereiken van dat doel, wat de meer dan twee decennia van deflatie in Japan zou kunnen verklaren.
<p style="text-align: center;">Zie een handelsmogelijkheid?
Open nu een account!