Menu
in

Analyse van het INPS-budget voor 2025

De financiële positie van het INPS

Aan het einde van het boekjaar 2025 werd de nettobalans van het INPS geschat op 18.787 miljoen euro, een cijfer dat een verslechtering betekent van 6.287 miljoen euro vergeleken met de voorspellingen voor 2024.

Dit scenario werd gepresenteerd tijdens de zitting van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van het INPS, die de begroting voor 2025 heeft goedgekeurd. De jaarrekening laat een negatief bedrijfsresultaat zien van 9.287 miljoen euro, grotendeels in lijn met de prognoses voor 2024, wat wijst op een tekort van -9.210
miljoen euro.

Macro-economische indicatoren en effecten op inkomsten

Roberto Ghiselli, voorzitter van de CIV van het INPS, benadrukte dat de begroting is opgesteld op basis van macro-economische indicatoren die een gematigde bbp-groei en een vertraging van de werkgelegenheidstrend voorspellen.

Deze factoren zullen directe gevolgen hebben voor de inkomsten uit bijdragen, die naar verwachting 282.812 miljoen euro zullen bedragen, een stijging van 2,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. De inkomsten uit algemene belastingen worden echter geschat op 164.720 miljoen euro, een daling van 10,61% ten opzichte van de prognoses voor 2024, voornamelijk als gevolg van de vermindering van de premieverlagingen
.

Verwachte uitgaven en baten

De
prestatiekosten bedroegen 426.988 miljoen euro, een stijging van 1,1% ten opzichte van de aanpassing van 2024.

Met name de uitgaven voor socialezekerheidspensioenen worden verwacht op 325.784 miljoen euro, een stijging van 1,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van de herwaardering van bestaande pensioenen.
Daarnaast zullen de uitgaven voor gezinsondersteuning oplopen tot 27.264 miljoen euro, terwijl de inclusievergoeding naar verwachting 5.692 miljoen euro zal uitgeven, tegenover 6.688 miljoen euro vorig jaar.

Toekomstperspectieven en uitdagingen

Het INPS-budget voor 2025 brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee, met een stijging van de uitgaven en een daling van de inkomsten.

Recente wijzigingen in de regelgeving hebben geleid tot een daling van de vervroegde uitgaven, maar het handhaven van de pensioenuitgaven blijft een cruciaal probleem. De vermindering van premieverlagingen en werkgelegenheidsuitkeringen zijn bijkomende factoren die de financiën van de instelling onder druk zetten. Een zorgvuldig beheer van de middelen zal essentieel zijn om de duurzaamheid van het Italiaanse socialezekerheidsstelsel te waarborgen.

Leave a Reply