in

Analyse van Europese beurzen: tussen inflatie en kwartaal

De huidige situatie van de Europese beurzen

De Europese beurzen maken een periode van zwakte door: de Ftse Mib op Piazza Affari daalde met 0,1% en sloot op 34.697 punten. Deze trend is het resultaat van een combinatie van factoren, waaronder kwartaalverslagen van bedrijven en monetaire beleidsverwachtingen van de centrale bank.

De markt volgt met name de financiële resultaten van belangrijke bedrijven zoals Stellantis en Stm, die positieve prestaties hebben laten zien, met een stijging van respectievelijk 3% en 1,8%, op de voet.

De uitspraken van Christine Lagarde

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, sprak onlangs zijn tevredenheid uit over de vertraging van de inflatie in Europa. Dit is een positief teken voor beleggers, aangezien een daling van de inflatie zou kunnen leiden tot een gunstiger monetair beleid.

De marktdeelnemers blijven echter voorzichtig en wachten op de gegevens over de PMI-indexen die morgen worden gepubliceerd en die verdere aanwijzingen zullen geven over de economische groei. De situatie wordt verder bemoeilijkt door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de komende verkiezingen in de Verenigde Staten, die van invloed kunnen zijn op wereldwijde economische beslissingen
.

Verwachtingen van het monetaire beleid

In de Verenigde Staten zijn de verwachtingen voor monetaire versoepeling door de Fed tot stilstand gekomen, dankzij solide macro-economische gegevens.

Dit heeft geleid tot meer aandacht voor het monetaire beleid van de centrale bank, waarbij de centrale bank van Canada onlangs de rente met 50 basispunten heeft verlaagd. Deze stap werd verwelkomd, aangezien de Canadese inflatie weer dicht bij de doelstelling van 2% kwam.
In Europa kromp het rendementsverschil tussen BTP’s en Duitse Bunds tot 121 basispunten, waarbij het Italiaanse rendement op 10 jaar werd vastgesteld op 3,53%.

Fluctuaties op de grondstoffenmarkten

Op de grondstoffenmarkt zakte de prijs van Brent-olie onder de 75 dollar per vat, terwijl goud een daling liet zien, naar 2.710 dollar per ounce, na een recordhoogte van 2.758 dollar te hebben bereikt. Deze schommelingen zijn indicatief voor een volatiele markt, beïnvloed door wereldwijde factoren en economische verwachtingen.
Op de valutamarkt blijft de wisselkoers euro/dollar onder de drempel van 1,08, terwijl de dollar/yen de 153 benadert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

generated image 67193af1c5f0e

Ferrari en Shell: een strategische overeenkomst voor de toekomst van mobiliteit

generated image 671957113fed9

Wall Street in het rood: analyse van de huidige situatie en toekomstperspectieven