Menu
in

Analyse van de aandelenkoers van BNP Paribas

Algemene voorstelling van het bedrijf BNP Paribas

Weinig mensen weten het, maar de BNP Paribas-groep zoals we die vandaag kennen, is ontstaan uit de fusie van twee banken, BNP en Paribas, die plaatsvond in 2000. Vandaag is BNP Paribas de eerste Franse bankgroep, en ook de eerste groep in de wereld, afhankelijk van het aantal activa. De resultaten van BNP Paribas spreken boekdelen over het vermogen van het bedrijf om winst te genereren, met een wereldwijde omzet van 44 miljard euro en een nettoresultaat van gemiddeld 9 miljard euro per jaar sinds enkele jaren. We wijzen erop dat de markt waarin BNP Paribas actief is voornamelijk Europees is, met meer dan 75% van zijn activiteit, maar we vinden het ook in Noord- en Zuid-Amerika, met ongeveer 15% van de activiteit, en in de rest van Azië. De aandelen van de vennootschap BNP Paribas zijn sinds 2006 genoteerd aan sectie A van de Euronext Paris Stock Exchange en maken deel uit van de samenstelling van de Cac 40 Franse index. Ze zijn momenteel goed voor 6,97% van de totale samenstelling van deze index en Franse institutionele beleggers bezitten meer dan 60% van de effecten.

Belangrijkste concurrenten van BNP Paribas

Als u een relevante analyse van de prijs van BNP Paribas-aandelen wilt uitvoeren, moet u absoluut rekening houden met de zeer sterke concurrentie in de banksector in Europa. In de huidige markt zijn de belangrijkste en gevaarlijkste concurrenten van deze bankgroep de volgende:
  • Société Générale : In de eerste plaats is de Société Générale Group momenteel een van de grootste Franse bankgroepen, maar ook een van de oudste van het land. Société Générale is vandaag zelfs een van de belangrijkste spelers in de sector en een van de leiders van de niet-bancaire lening, net als BNP Paribas.
  • Credit Agricole : Een andere bank die ook rechtstreeks concurreert met BNP Paribas is de bankgroep Crédit Agricole. Al bijgenaamd Banque Verte vanwege zijn oorspronkelijke activiteit ten dienste van de agrarische wereld, is deze groep uitgegroeid tot het grootste netwerk van coöperatieve en wederzijdse banken ter wereld. Alleen al in Frankrijk bezit en exploiteert de groep Crédit Agricole 39 regionale banken. Sinds 1990 is het echter uitgegroeid tot een internationale algemene bankgroep en zijn de aandelen genoteerd aan de beurs via de holding Crédit Agricole SA op de eerste Euronext-markt in Parijs. Het maakt ook deel uit van de referentie-aandelenindex Frans, de CAC 40.
  • Credit Mutuel: Een andere serieuze concurrent van BNP Paribas is de bank Credit Mutuel. Deze groep French is gespecialiseerd in bankieren, maar ook in verzekeringen, elektronisch bankieren, telefonie en bewaking op afstand. Het stelt meer dan 83.000 mensen tewerk in 5.535 winkels, 4 vestigingen en 34 vertegenwoordigingen. Het is ook een multinationale onderneming die bestaat uit 2.100 lokale en onderlinge verzekeringscoöperaties gegroepeerd in 18 regionale federaties. Het heeft momenteel 34,2 miljoen klanten in Frankrijk, waarvan 7,9 miljoen filialen.
  • BPCE: Tot slot is de nieuwste serieuze concurrent van BNP Paribas de BPCE-groep. Deze groep is de gezamenlijke entiteit van Banque Populaire en Caisse d’Epargne in Frankrijk en werd gevormd door de fusie in 2009 van Caisse Nationale des Caisses d’Epargne en Banque Fédérale des Banques Populaires. De BPCE Group is ook de tweede coöperatieve kredietinstelling ter wereld, na Credit Agricole, en omvat alle bedrijven die deel uitmaken van de twee bankgroepen en hun dochterondernemingen en joint ventures.

Belangrijkste partners van BNP Paribas

Om zijn bedrijfsstrategie te versterken, heeft BNP Paribas via specifieke verenigingen banden kunnen leggen met andere bedrijven, de huidige belangrijkste partners van de bank. Onlangs, in 2017, tekende BNP Paribas een partnerschap met het Amerikaanse bedrijf Snapchat om zijn ervaring op het gebied van sociaal en mobiel digitaal te versterken en zijn aanwezigheid op het internationale communicatieplatform te ontwikkelen. BNP Paribas kondigde ook een partnerschap aan met het bedrijf PSA als onderdeel van de overname van de activa van Opel. Het is een langdurige samenwerking die betrekking heeft op de financiering van de vehikels van de groep. In 2014 tekende BNP Paribas ook een overeenkomst met BpiFrance om zijn banden te versterken ten dienste van internationale bedrijfsontwikkeling. Daarnaast heeft BNP Paribas langdurige partnerships met vele andere minder belangrijke bedrijven die we in dit artikel niet hebben genoemd. Anderzijds is het voor hem ook niet onmogelijk om in de toekomst nieuwe allianties te creëren.

Voordelen en sterke punten van BNP Paribas-aandelen als beursgenoteerd actief

Veel beleggers gokken nu op het kopen van BNP Paribas-aandelen, omdat ze worden beschouwd als effecten die interessant zijn om in hun beursportefeuille te hebben. Voordat u echter aan een bullish strategie voor dit aandeel begint dankzij CFD’s, raden we u aan de voor- en zwakke punten van dit aandeel te kennen. Laten we beginnen met interesse te nemen in de voordelen van dit bedrijf met enkele van de sterke punten, die we hier in detail zullen presenteren. De positionering van deze bank in de markt is natuurlijk een van haar sterke punten. BNP Paribas is momenteel de belangrijkste bewaarbank op het Europese vasteland en in vier belangrijke markten, namelijk Frankrijk, België, Italië en Luxemburg. De groep slaagt er ook in om zich te positioneren als leider in verschillende specifieke sectoren van activiteit, zoals verzekeringen voor kredietnemers. Voor de rest BNP Paribas staat op de zevende plaats van vermogensbeheerders in Europa en is ook de zesde grootste private bank ter wereld. De groep is ook nummer één in Europa voor gesyndiceerde leningen, evenals in het Midden-Oosten en Afrika, en is ook nummer één in de wereld voor luchtvaart. Hoewel de economische crisis een zeer sterke impact heeft gehad op de meeste bankgroepen in de wereld, lijkt BNP Paribas te profiteren, wat beleggers enorm geruststelt. In feite is het een van de wereldwijde bankgroepen die deze crisis het beste heeft doorstaan en een van de belangrijkste rendementen op aandelen ter wereld heeft. We kunnen daarom als een sterk punt voor de toekomst van de onderneming de economische context beschouwen, die momenteel zeer gunstig is, met betrekking tot de kredietactiviteit. Deze laatste staat in feite de vermindering van risicofondsen en het herstel van het nettobankproduct toe. Bovendien maakt het kwantitatieve versoepelingsbeleid van de Europese Centrale Bank een meer dan positieve beoordeling van BNP Paribas mogelijk. De opsplitsing van de activiteiten van BNP Paribas is een ander sterk punt van deze bankgroep , aangezien zij haar activiteiten organiseert in drie grote verschillende groepen, namelijk banknetwerken in Frankrijk, Italië, België en Nederland, internationale financiële diensten en investment banking of CIB-activiteiten. Deze drie belangrijke sectoren genereren elk ongeveer een derde van de inkomsten van BNP Paribas, het verzwakken van de risicoblootstelling van het bedrijf. De vooruitzichten voor het management zijn ook positief voor de bankgroep BNP Paribas met de recente aanpassing van haar prudentieel kapitaal aan de nieuwe Europese regels. Haar aandeel in Commun Equity Tier One bedraagt 11,4%, veel hoger dan de 9% opgelegd door de Basel III-akkoorden en haar leverage ratio bedraagt 4%, d.w.z. opnieuw boven de vereiste 3%. Beleggers en aandeelhouders van de groep waarderen ook het feit dat de BNP Paribas-groep een herverdelingspercentage voorstelt dat 45% bereikt, wat een zeer comfortabel niveau is voor deze sector van activiteit.

Nadelen en zwaktes van BNP Paribas-aandelen als beursgenoteerd actief

Zoals we zojuist samen hebben gezien, hebben BNP Paribas-aandelen een talent om beleggers te verleiden dankzij hun vele voordelen en lange koopstrategieën hebben vandaag de dag nog steeds de voorkeur. Het is echter duidelijk dat deze waarde niet alleen voordelen heeft en dat het noodzakelijk is om een effectieve en doordachte strategie op te zetten, ook om de mogelijke obstakels voor de groei en ontwikkeling van dit bedrijf te kennen. Dit is wat wij u voorstellen.  op dit moment met een gedetailleerde samenvatting van de zwakke punten van de BNP Paribas groep. Ten eerste is het essentieel om te begrijpen dat sommige beleggers terughoudend zijn om posities in te nemen om Europese bankeffecten in het algemeen te kopen, voornamelijk als gevolg van Europese wetgeving die eigen vermogen verbruikt en de vaak zwakke rentetarieven die ze minder aantrekkelijk maken dan andere effecten. De bankmarkt heeft de afgelopen jaren ook een belangrijke verandering ondergaan met de komst van onlinebanken, die elk jaar meer en meer marktaandeel winnen. Deze laatste vormen een sterke concurrentie voor fysieke banken, met hun aantrekkelijke tarieven en een nieuwe, modernere en intuïtievere manier om bankdiensten en -producten te gebruiken die veel jongere klanten aantrekt. De bankgroep BNP Paribas heeft ook enkele maanden te lijden gehad onder een recessie in de opbrengsten van CIB-bankfinancieringsactiviteiten als gevolg van een moeilijke markt. Daarbij komt nog een stijging van de transformatiekosten van de bank als onderdeel van het onlangs opgestelde transformatie- en efficiëntieplan. Tot slot vrezen analisten die gespecialiseerd zijn in dit aandeel ook het risico van een koersdaling van bnp Paribas-aandelen als de Belgische staat zijn belang in de groep zou opgeven.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de huidige dochterondernemingen van BNP Paribas? U weet toch al dat de BNP Paribas-groep haar activiteiten uitvoert via verschillende dochterondernemingen, namelijk: we vinden BNP Paribas Asset Management, het bedrijf BancWest, het bedrijf gespecialiseerd in online voordelen Hello Bank, de First Hawaiian Bank, de BNP Paribas Fortis in België, Banca Nazionale del Lavoro in Italië en BNP Paribas Factor. Natuurlijk zou de groep de komende jaren andere dochterondernemingen kunnen kopen of oprichten. Wat zijn de belangrijke feiten om te weten over BNP Paribas? De marktkapitalisatie van BNP Paribas bedraagt 66,027 miljard euro. In 2019 bedroeg het eigen vermogen € 111,85 miljard en de schuld € 2.052.848 miljard. De gepubliceerde omzet over het boekjaar 2019 bedroeg 44.597 miljard euro, met een nettoresultaat van 8.583 miljard euro en een boekhoudkundig verslag van 2.164.713 miljard euro. Het beheerd vermogen van de Groep bedraagt € 1.089 miljard. Wat is de geografische spreiding van het BNP van BNP Paribas? De BNP Paribas Groep voert haar activiteiten internationaal uit, dus haar netto bankproduct, of PNL, is verdeeld in verschillende geografische sectoren, namelijk: 73,4% voor Europa, 11,7% voor Noord-Amerika, 7,4% voor Azië-Pacific en 7,5% voor de rest van de wereld. Natuurlijk zal deze divisie in de toekomst evolueren met de strategie van internationalisering en geografische expansie geïmplementeerd door de groep.

Leave a Reply