in

Alpha vs. Beta: wat is het verschil?

Apha vs. Beta: een overzicht

Alpha en beta zijn twee van de belangrijkste maatstaven die worden gebruikt om de prestaties van een aandeel, fonds of beleggingsportefeuille te beoordelen. Alpha meet het rendement van de belegging ten opzichte van de marktindex of een andere algemene benchmark waarmee deze wordt vergeleken. Beta meet de volatiliteit van een belegging. Het is een indicatie van het relatieve risico.  Alpha en beta zijn standaardberekeningen die worden gebruikt om het rendement van een beleggingsportefeuille te evalueren, samen met de standaarddeviatie, R-kwadraat en de Sharpe-index. Zowel alfa als bèta zijn historische maatstaven.

Alfa

Het alfacijfer voor een aandeel wordt weergegeven als een enkel getal, zoals 3 of -5. Het getal geeft echter het percentage aan dat boven of onder een benchmarkindex ligt dat wordt bereikt door de prijs van het effect of fonds. In dit geval was het effect of fonds respectievelijk 3% hoger en 5% lager dan de index.  

KEY POINTS

  • Alpha laat zien hoe goed (of slecht) een aandeel heeft gepresteerd ten opzichte van een benchmarkindex.
  • Beta geeft aan hoe volatiel de prijs van een aandeel is geweest ten opzichte van de markt als geheel.
  • Een hoge alfa is altijd goed.
  • Een hoge bèta kan de voorkeur hebben van een belegger in groeiaandelen, maar worden vermeden door beleggers die op zoek zijn naar consistente rendementen en een lager risico.
Een alfa van 1,0 betekent dat de belegging 1% beter heeft gepresteerd dan zijn benchmarkindex. Een alfa van -1,0 betekent dat de belegging 1% slechter heeft gepresteerd dan zijn benchmarkindex.  Als de alfa nul is, komt het rendement overeen met de benchmark. Opmerking is alfa een historisch getal. Het is handig om de alfa van een aandeel in de loop van de tijd te volgen om te zien hoe het is gegaan, maar het kan u niet vertellen hoe het morgen zal gaan. Inhoud 75%

Wat is het verschil tussen Alpha en Beta

Alpha voor portefeuillebeheerders

Voor individuele beleggers helpt alpha de prestaties van een effect of fonds te onthullen in relatie tot zijn collega’s of de markt als geheel. Professionele portefeuillebeheerders berekenen alfa als het rendement dat de voorspelling van het model overschrijdt of niet haalt. Ze gebruiken een Capital Asset Pricing Model (CAPM) om het potentiële rendement van een beleggingsportefeuille te projecteren. Dit is over het algemeen een hogere lat. Als de CAPM-analyse aangeeft dat de portefeuille 5% had moeten winnen, op basis van risico, economische omstandigheden en andere factoren, maar in plaats daarvan de portefeuille slechts 3% won, zou de alfa van de portefeuille een ontmoedigende -2% zijn. 

Formula voor Alpha:

begin {align} & text {Alpha} = frac { text {End Price} + text {DPS} – text {Start Price}} { text {Start Price}} \ & textbf {dove :} \ & text {DPS} = text {Distribution for sharing} \ end {aligned}Alpha=Starting priceFinal price+DPS-Start pricewhere:DPS=Distribution per share Portfoliomanagers proberen hogere alfa te genereren door hun portefeuilles te diversifiëren om risico’s in evenwicht te brengen. Zowel alfa als bèta zijn maatstaven voor prestaties uit het verleden. Omdat alfa de prestaties van een portefeuille ten opzichte van een benchmark vertegenwoordigt, vertegenwoordigt het de waarde die een portefeuillebeheerder toevoegt of aftrekt van het rendement van een fonds. Het basisgetal voor alfa is nul, wat aangeeft dat de portefeuille of het fonds de benchmarkindex perfect volgt.  In dit geval De vermogensbeheerder heeft geen waarde toegevoegd of verloren. 

Beta

Often aangeduid als een bètaratio, bèta is een indicatie van de volatiliteit van een aandeel, fonds of aandelenportefeuille ten opzichte van de markt als geheel. Weten hoe volatiel de prijs van een aandeel is, kan een belegger helpen beslissen of het het risico waard is.  Het basisgetal voor bèta is één, wat aangeeft dat de prijs van het aandeel precies beweegt zoals de markt beweegt. Een bèta van minder dan 1 betekent dat het aandeel minder volatiel is dan de markt, terwijl een bèta groter dan 1 aangeeft dat de prijs volatieler is dan de markt.  Als de bèta van een aandeel 1,5 is, wordt deze als 50% volatieler beschouwd dan de totale markt. Achtige alfa, beta is een historisch getal.

Beta Voorbeelden

Hier zijn de bèta’s op het moment van schrijven drie populaire titels:  Micron Technology Inc. ( MU ) : 1,26
Coca-Cola Company ( KO ) : 0,37
Apple Inc. ( AAPL ): .99 We kunnen zien dat Micron de 26% meest volatiele van de markt als geheel is, terwijl Coca-Cola de 37% meest volatiele van de markt is en Apple meer in lijn is met de markt of 0,01% minder volatiel dan de markt. Acceptabele bèta’s verschillen per bedrijf en industrie. Veel aandelen van openbaar nut hebben een bèta onder de 1, terwijl veel hightechaandelen die op de Nasdaq zijn genoteerd een bèta hebben die groter is dan 1.  Voor beleggers geeft dit aan dat technologieaandelen de mogelijkheid bieden van hogere rendementen, maar over het algemeen meer risico met zich meebrengen, terwijl nutsaandelen gestaag winnen. Hoewel een positieve alfa altijd wenselijker is dan een negatieve alfa, is bèta niet zo duidelijk. Risicomijdende beleggers zoals gepensioneerden die op zoek zijn naar een vast inkomen worden aangetrokken tot een lagere bèta. Risicotolerante beleggers die op zoek zijn naar hogere rendementen zijn vaak bereid om te beleggen in hogere bèta-aandelen.  

Formula voor Beta

Its is een handige formule voor het berekenen van bèta: begin {align} & text {Beta} = frac { text { CR}} { text {Variance of Market’s Return}} \ & textbf {dove:} \ & text {CR} = text {Covariance of asset return with market return} \ end {aligned}Beta=Market return variancewhere:CR=Covariance of asset return with market return
  • Covariantie wordt gebruikt om de correlatie in de prijsbewegingen van twee aandelen te meten. Een positieve covariantie betekent dat aandelen de neiging hebben om samen te bewegen, terwijl negatieve covariantie betekent dat ze in tegengestelde richtingen bewegen. 
  • Variantie verwijst naar hoeveel een aandeel beweegt ten opzichte van het gemiddelde. Het wordt vaak gebruikt om de volatiliteit van de prijs van een aandeel in de loop van de tijd te meten.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 12

Institutionele beleggers en particuliere beleggers: wat is het verschil?

Investimenti 5

Waardering