in

Alles over de Italiaanse economische crisis van 2018

De op twee na grootste natie van de eurozone is in een diepe politieke en economische crisis terechtgekomen, die een zorg is geworden voor de Europese Unie (EU) en de wereldmarkten. Eind september 2018 maakte de regeringscoalitie bestaande uit de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord de begroting voor 2019 bekend, waardoor de tekortuitgaven stijgen tot 2,4% van het bruto binnenlands product (bbp). De stap verontrustte de Italiaanse partners in de eurozone, die Italië onder druk hadden gezet om zijn schuld te verminderen. Dit artikel onderzoekt de politieke en economische problemen van Italië en waarom het zo belangrijk is voor de wereldeconomie. 

Het beleid doet pijn

Slachtig gezegd, politieke chaos en het onvermogen om een stabiele coalitieregering te vormen hebben problemen veroorzaakt in Italië. Ondanks enkele weken van langdurige discussies en onderhandelingen, kwam een overeenkomst tussen een eurosceptische populistische groep en pro-EU-wetgevers niet tot stand, waardoor het land in een diepe politieke en economische crisis terechtkwam.  Italië zit zonder een echte regering sinds de peilingen in maart eindigden met een opgeschorte vergadering. De populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) kwam naar voren als de grootste partij; ze probeerden zich aan te sluiten bij de extreemrechtse Lega Nord-groep om een coalitieregering te vormen.  Terwijl de twee groepen het eens waren over Giuseppe Conte, Als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Raad veroorzaakte zijn verrassende aftreden in het weekend opschudding. De ontwikkeling werd toegeschreven aan de weigering van president Sergio Mattarella om een eurosceptische kandidaat Paolo Savona als minister van Economie te accepteren.  Savona is in het verleden een tegenstander van de eenheidsmunt geweest en noemde het een “Duitse kooi”, en steunde ook een “Plan B”-alternatief voor het EU-lidmaatschap.

KEY POINTS

  • Het op twee na grootste land van de eurozone is in een diepe politieke en economische crisis terechtgekomen, die een zorg is geworden voor de Europese Unie (EU) en de wereldmarkten.
  • Simpel gezegd, politieke chaos en het onvermogen om een stabiele coalitieregering te vormen, hebben problemen veroorzaakt in Italië.
  • Italië is al jaren een problematische staat.
  • Italië behoort tot de landen met de grootste schuld – ongeveer 2,3 biljoen euro – en heeft sinds 2012 een werkloosheidspercentage met dubbele cijfers.
Volgens de wet heeft de Italiaanse president de bevoegdheid om individuele kabinetsbenoemingen te blokkeren. Aangezien M5S en Lega Nord weigerden een andere keuze te bieden aan de minister van Financiën, besloot de coalitie zichzelf te lanceren. In plaats daarvan benoemde president Mattarella de voormalige functionaris van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Carlo Cottarelli tot interim-premier en maakte de weg vrij voor een nieuwe verkiezingsronde.    Cottarelli is nu verantwoordelijk voor de planning van de nieuwe verkiezingen en de invoering van de nieuwe begroting, maar Cottarelli heeft de reputatie de overheidsuitgaven sterk te verminderen, wat hem de titel “Mr. Scissors” opleverde. Helaas verliep deze beslissing van de president niet goed bij M5S en Lega Nord. Mattarella, die werd opgericht door de vorige pro-EU-regering, wordt nu geconfronteerd met impeachment-oproepen, die afkomstig zijn van de top van de M5S vanwege de weigering van de president om Savona als minister van Economie te accepteren, Cottarelli als interim-premier te benoemen en nieuwe verkiezingen te gelasten.   de leiders van de Lega Nord steunen impeachment niet, omdat deze politieke ontwikkelingen de Italiaanse economie hebben beïnvloed en de recente onrust hebben veroorzaakt. 

Weak stichtingen in de Italiaanse economie

Italië is al vele jaren een problematische staat. Het behoort tot de landen met de grootste schuld, ongeveer 2,3 biljoen euro, en sinds 2012.  Het  bruto binnenlands product (bbp) is lager dan in 2005. 

2,3 biljoen euro

Het bedrag van de Italiaanse schuld. De grootste uitdaging voor Italië betreft echter de vervroegde verkiezingen, die begin 2019 zullen worden gehouden. Deskundigen zijn van mening dat het land zal strijden om de rol van het land in de EU en de eurozone. De stemming en de resultaten zullen een groot vraagteken zetten bij de toekomst van de EU. De verkiezingen worden gezien als een quasi-referendum over de rol van Italië in de EU. De economische gevolgen van de ontwikkelingen in Italië zijn ook zorgwekkend, aangezien het land zich lijkt aan te sluiten bij andere worstelende economieën.    zoals Spanje en Portugal, wat leidt tot grotere problemen voor de EU. Als de anti-Brusselse, anti-eurocoalitie met een beslissende meerderheid aan de macht komt, komt het lot van de EU en de euro in gevaar. Hoewel de huidige Italiaanse crisis erger is dan die van Griekenland in 2015, is de situatie geen doodsteek. De EU overleefde een crisis in 2012, toen verschillende kleinere EU-leden werden gezien als potentiële wanbetalers en de vrees dreigde dat de euro zou instorten.  Mario Draghi , hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), Het onthulde het noodprogramma voor het opkopen van obligaties, dat een einde maakte aan het risico van een destructieve schuldenspiraal en het vertrouwen van beleggers verhoogde. Verloop zal het een instabiele situatie zijn in Italië en de eurozone totdat de verkiezingen de zaken regelen. Een duidelijk mandaat voor pro-EU-groepen zal naar verwachting de situatie verlichten, maar een overwinning voor anti-EU-partijen zou de crisis kunnen verergeren, terwijl opgeschorte resultaten nieuwe coalitiepogingen zouden kunnen zien. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Investimenti 3

7 dingen die u niet wist over soevereine wanbetalingen

Investimenti 23

Wat is Sensex?