Vooruitlandse directe investeringen (BDI) betekent kapitaal dat wordt geïnvesteerd in een land dat productiecapaciteit en -diensten levert aan zowel inheemse consumenten als wereldmarkten. Dit kapitaal duidt niet alleen op het vertrouwen van investeerders in een specifiek actief en in het geopolitieke klimaat van het gastland, maar kan ook nationale economieën verbinden, ten voordele van zowel kapitaalverschaffers als gastregio’s. Nergens is dit fenomeen is duidelijker dan in China.
BDI in China in 2019 bedroeg $ 137 miljard, een stijging van 5,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. China is de op een na grootste ontvanger van buitenlandse directe investeringen ter wereld.
Veel factoren dragen bij aan buitenlandse investeringen in China, zowel positief als negatief. Hier zijn enkele van de grootste invloeden:
KEY POINTS
- Buitenlandse directe investeringen (BDI) betekent kapitaal geïnvesteerd in een land dat productiecapaciteit en diensten levert voor zowel inheemse consumenten als wereldmarkten.
- De directe buitenlandse investeringen in China bedroegen in 2019 $ 137 miljard.
- Een aantal factoren beïnvloeden BDI in China, zoals stabiliteit, de beschikbaarheid van wereldwijd investeringskapitaal en het regelgevingsbeleid van de overheid.
1. Beschikbaarheid van kapitaal
FDI is voornamelijk afhankelijk van het beschikbare investeringskapitaal dat in omloop kan worden gebracht. En tegen het begin van de jaren 2000 resulteerde een bloeiende wereldeconomie in grote delen van het belegbare kapitaal in veel landen, wat verhoudingsgewijs het aantal levensvatbare lokale investeringsideeën in een bepaald land overweldigde. Als gevolg daarvan, Institutionele en individuele beleggers hebben gekeken naar opkomende en opkomende markten voor investeringsmogelijkheden, en China heeft enorm geprofiteerd van dit wereldwijde investeringskapitaaloverschot.
2. Concurrentievermogen
China heeft India en vele andere opkomende landen overtroffen als het gaat om het koesteren van de elementen die nodig zijn voor bedrijfsgroei. Infrastructuurontwikkeling is een belangrijke factor geweest op dit gebied. Wegen, snelwegen en bruggen zijn immers essentieel voor het reizen van werknemers en vrachtvervoer. China heeft ook een sterke beroepsbevolking, zowel in termen van aantallen als attitudes. Vooruitgang op deze gebieden verlaagt de transactiekosten drastisch en verhoogt de winst, waardoor beleggers robuuste rendementen kunnen behalen.
3. Regelgeving
Nationaal overheidsbeleid kan een tweesnijdend zwaard zijn, vooral die welke staatsentiteiten bevoordelen ten koste van particuliere bedrijven, zoals traditioneel is in China. Dit heeft China historisch gezien een minder gunstige investeringsbestemming gemaakt, waar investeerders die productiefaciliteiten willen opzetten hoge opstartkosten hebben ondervonden. sterke juridische blootstelling en andere nalevingskwesties.
Aan de andere kant bevordert de Chinese overheid investeringen in commerciële en ondernemersactiviteiten door aantrekkelijke financiële prikkels te bieden in de vorm van belastingvoordelen , subsidies, goedkope overheidsleningen en subsidies . Dergelijke door de overheid gesponsorde prikkels kunnen uiteindelijk de winstgevendheid verhogen en bedrijven helpen sneller te slagen.
4. Stabiliteit
Politieke en economische stabiliteit kan een toestroom van BDI vergemakkelijken. Daden van instabiliteit, zoals chantage, ontvoeringen, rellen, opstanden en sociale onrust zijn schadelijk voor het bedrijfsleven en kunnen bijdragen aan hyperinflatie , waardoor de valuta van een land vrijwel overbodig wordt. Om BDI aan te moedigen, moeten burgers, werknemers en ondernemers er daarom naar streven om de Chinese wetgeving na te leven, terwijl het Chinese rechtssysteem effectieve mechanismen moet gebruiken om misdaad en corruptie te verminderen.
5. Chinese lokale markt en vestigingsklimaat
De enorme bevolkingsomvang van China maakt een land aantrekkelijk voor investeerders om kapitaal in te zetten voor hoogwaardige sectoren zoals gezondheidszorg, informatietechnologie, engineering en luxegoederen. Bovendien kunnen economische groei en BDI een “succesvol domino-effect” in gang zetten. In wezen, hoe meer BDI een gebied aantrekt, hoe meer het groeit. wat op zijn beurt meer BDI stimuleert, om duurzame algehele groei te creëren.
6. Openstelling voor regionale en internationale handel
FDI heeft de neiging zijn weg te vinden naar landen die goederen kunnen verkopen aan zowel lokale als buitenlandse consumenten. Handelsbelemmeringen zoals tarieven ontmoedigen investeerders, die zich realiseren dat kunstmatig opgeblazen prijzen de vraag in het buitenland zullen drukken. Bovendien kunnen dergelijke acties vergeldingstarieven van de Verenigde Staten op Chinese producten veroorzaken of een volledig verbod op bepaalde goederen veroorzaken. Beleid Exportvriendelijk omdat regionale en internationale vrijhandelsovereenkomsten BDI in China aanmoedigen, vooral voor bedrijven met een aanzienlijk marktaandeel buiten de lokale Chinese markt .
De bottom line
Voor een land als China zijn buitenlandse directe investeringen van cruciaal belang om de ontwikkeling te stimuleren en de economie van het land als concurrerend op de wereldmarkt te ondersteunen. BDI heeft de Chinese economie aanzienlijk helpen groeien sinds het in 2001 toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie en de op een na grootste economie ter wereld wordt. BDI zullen een belangrijke rol blijven spelen in de Chinese economie als de juiste factoren worden toegepast.