Menu
in

30-50-20-budgetregel – Volg deze regel om een bestedingsbudget te maken [Te doen]

Ik ben een fervent voorstander van het concept van toezicht op alle uitgaven. Als het uiteindelijke doel financiële onafhankelijkheid is, is het monitoren van uitgaven de eerste stap die ons ertoe kan brengen dit te bereiken. De 50/30/20 budgetregel is de basis waarop de tool voor het bijhouden van onkosten zal werken.

Als u uw persoonlijke financiën wilt verbeteren, begin dan met het maken van een onkostenbudget. Wat moet je doen? Begin met het onthouden en vastleggen van alle uitgaven die je in je dagelijks leven maakt.

Eerste lijst van alle uitgaven. Geef ze dus een waarde. Wat? Zo doe ik dat. Ik vraag me af: hoeveel geef je er elke maand aan uit? Voorbeeld: Voedsel &Groenten (Rs.15K), Elektriciteitsrekening (Rs.2K), Huur (Rs.20K), EMI (Rs.35K), etc.

U kunt ook uw gezinsleden bij dit proces betrekken. Laat iedereen de uitgaven voorstellen die ze zich herinneren. Neem ze allemaal op. Negeer niets. Zodra deze lijst klaar is, bent u klaar om de budgetregel 50/30/20 toe te passen.

Maar laten we eerst het grotere plaatje zien. Stel jezelf deze vraag? Waarom zou ik mijn uitgaven überhaupt budgetteren? Als je het antwoord niet weet, laat me je helpen het te zien.

De grootste afbeelding

We creëren een uitgavenbudget om onze financiële gezondheid te verbeteren. Onkostenregistratie is een stukje van de puzzel. Wat is de puzzel? Hoe financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Wat je in bovenstaande infographic ziet is een bestedingsbudget. De cirkels vertegenwoordigen de uitgavenhoofden in de begroting. Ons inkomen wordt verdeeld, in een specifiek kwantum, over alle uitgavenhoofden, inclusief besparingen.

Waarom doen we dit? Om ervoor te zorgen dat de spaardoelstelling elke maand wordt gehaald.

We doen deze oefening om besparingen te creëren. Wat zijn besparingen? Dit is reservegeld. Ze worden “back-up” genoemd omdat ze niet nodig zijn om de huidige behoeften van het leven te beheren.

Wat te doen met reservegeld? Het moet goed worden geïnvesteerd. Investeringen zullen uiteindelijk ons vermogen opbouwen. Het is de omvang van ons vermogen dat uiteindelijk zal bepalen wanneer we financieel onafhankelijk worden.

Onthoud deze trefwoorden in dezelfde volgorde: sparen, beleggen, vermogen en financiële onafhankelijkheid. Om deze trefwoorden in ons leven te activeren, moeten we beginnen met het creëren van een mooi bestedingsbudget voor onszelf. Lees : Het proces van rijk worden.

Waarom is de 50/30/20 begrotingsregel vereist?

Wanneer we een onrealistische begroting maken, zal er in de toekomst een niet-naleving optreden. De 50/30/20 regel helpt om een praktisch maandelijks budget op te bouwen dat ook zeer effectief is.

Wat bedoel ik met praktisch budget? Als het budget too rigide is, zal het moeilijk zijn om het in de praktijk te brengen. Als gevolg hiervan volgen mensen uiteindelijk het maandelijkse budget helemaal niet. Als het too mild is, zal het niet het gewenste eindresultaat opleveren.

Een praktische maandelijkse begroting is altijd in evenwicht. Het zal niet alleen maandelijkse factuurbetalingen, vooruitbetaling van leningen, enz. Begeleiden, maar zal ook contant geld (besparingen) opleveren.

In de huidige maatschappij waar extravagante uitgaven automatisch worden geactiveerd, kan een praktisch bestedingsbudget onze zelfregulator zijn . Lees : hoe u overbesteding kunt voorkomen.

Inzicht in de begrotingsregel 30/50/20

Elizabeth Warren en Amelia Warren Tyagi (moeder en dochter duo) schreven een boek genaamd “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan.” In dit boek suggereert de schrijver dat alle problemen met betrekking tot geld kunnen worden geëlimineerd door gebruik te maken van de 50/30/20 begrotingsregel.

De auteur wijst erop dat voor de meeste mensen de strijd om geld nooit ophoudt te bestaan. Hoe hard mensen ook proberen om spaargeld op te bouwen, het lijkt nooit genoeg. Wat is er aan de hand? Hoe het te repareren? Een effectief antwoord zit verborgen in de 50/30/20 budgetregel. Wat?

De regel vraagt ons om ons geld op een bepaalde manier uit te geven. Niet meer dan 50% wordt besteed aan benodigdheden. De limiet van 30% moet worden gehandhaafd voor wensen. Deze twee maximumlimieten moeten worden gehandhaafd om besparingen van ten minste 20% mogelijk te maken.

Inkomensverdeling

  • Behoeften (50%): onder alle dagelijkse uitgaven die je hebt, identificeer die als onvermijdelijk. Voorbeeld: huur, EMI-lening, energierekeningen, belastingen, eten en koken, basiskleding, transport, basisgezondheidszorg, belastingen, onderwijs, onderhoud enz. We moeten alle behoeften zorgvuldig inschatten, zodat ze in totaal niet meer dan 50% van ons inkomen verbruiken. Lees: Hoe een creditcard te gebruiken.
  • Verlangens (30%) : wat zijn verlangens? Deze uitgaven zijn niet essentieel, maar we willen ze in ons leven opnemen. Omdat? Omdat het ons dat gevoel van veiligheid en comfort geeft. Voorbeeld: Internet, DTH, voertuig, huishoudelijke hulp, uit eten, diverse aankopen, feestjes, vakanties etc. Dit is de categorie uitgaven waarin we vaak te veel uitgeven. Deze uitgavencategorie moet worden beperkt tot 30%.
  • Besparingen (20%) : De maximale limieten van “behoeften” en “verlangens” zijn gehandhaafd om de besparingen te maximaliseren. Een minimale besparing van 20% van het inkomen per maand is essentieel. Hoe hoger, hoe beter. Hoe moet deze besparing worden gebruikt? Een indiaan uit de middenklasse moet het op een bepaalde manier gebruiken. Wat? Het moet worden gebruikt voor het creëren van noodfondsen en om schuldenvrij te worden. Zodra deze twee doelen zijn bereikt, gebruikt u het voor investeringen.

Hoe gebruik ik de 50/30/20 regel?

  • Omzet en wisselstroom: ik zal uitleggen hoe ik het hele proces visualiseer. Ik stel me mijn inkomen voor als een bron die voortdurend geld op mijn betaalrekening stort. Geld van de betaalrekening stroomt naar de spaarrekening.
  • Aircosparen op de

  • bank: Het geld dat in het aircosparen geparkeerd staat, wordt verdeeld op basis van mijn bestedingsbudget. Als ik Rs.100 als spaargeld heb, weet ik altijd van het totaal; Rs.10 is voor boodschappen, Rs.8 is voor energierekeningen, Rs.12 is voor belastingen, Rs.5 is voor entertainment, enz. Ik noem dit individuele geld als “pockets”. Deze zakken houden geld binnen. Wanneer ik ergens contant geld voor nodig heb (bijvoorbeeld voor een film), grijp ik naar een specifieke zak. Op deze manier spaar ik altijd eerst voor één ding en dan voor boodschappen.
  • 30-50-20-regels en onkostenbewaking: Aangezien ik al mijn onkostenposten al heb geclassificeerd, voegt het elke keer dat ik uitgeef toe aan een van de drie hoofden (a) behoeften, (b) wensen of (c) besparingen. Ik volg ook mijn uitgaven, die op hun beurt benadrukken of de doelen van de 50/30/20-begrotingsregels voldoen of niet.
  • Investering: Het idee achter het bijhouden van alle uitgaven is dat ik nooit de minimale vereiste van 20% besparing per maand mag verliezen. Ik laat mijn spaargeld opstapelen. Ik ben geen regelmatige belegger. Ik laat mijn spaargeld liever in een vaste storting zitten, in plaats van gedwongen voor een SIP te gaan. Ik wacht liever op mijn moment om te investeren en ga dan vol gas.

Conclusie

Ga je gang en bereid je Excel-sheet voor en begin vanaf vandaag met het plannen en bijhouden van je uitgaven. Het kost je niet meer dan een halve dag om je budget op te bouwen.

Gebruik de budgetregel 50/30/20 om te controleren of alle uitgaven correct zijn gekwantificeerd of niet. Voor een beginner zal deze eenvoudige regel veel duidelijkheid geven over welke uitgaven essentieel zijn en welke niet-essentieel.

Daarnaast benadrukt het ook “besparingen” als een afzonderlijke entiteit. Wat is de behoefte? Het maakt niet uit hoe zuinig we uitgeven, maar aan het einde van de dag als we niet genoeg sparen, is de nettowinst nul. Waarom zeg ik dat?

Omdat ons grootste doel is om onze financiële gezondheid te verbeteren en financiële onafhankelijkheid te bereiken. Zonder voldoende spaargeld komen we er nooit.

Aanbevolen lectuur: wat is passief inkomen? Welke rol speelt het in onze poging tot financiële onafhankelijkheid?

Leave a Reply