in

2024 Agrisolare Park Photovoltaic Incentive Call: hoe het werkt en hoe u het kunt aanvragen

De nieuwe oproep voor fotovoltaïsche stimuleringsmaatregelen Parco Agrisolare 2024, gereserveerd voor zuidelijke regio’s, biedt landbouwbedrijven de mogelijkheid om toegang te krijgen tot niet-terugbetaalbare bijdragen tot 80% van de kosten voor de installatie van fotovoltaïsche systemen. Deze derde oproep, met een budget van 250 miljoen euro van de PNRR, heeft tot doel de productie van elektriciteit in de agrarische en agro-industriële sector te stimuleren
, zonder grond te verbruiken.

Laten we in deze gids eens kijken voor wie de oproep bedoeld is, hoe deze werkt, welke prikkels beschikbaar zijn en de methoden voor het indienen van aanvragen.

Wat is de Photovoltaic Incentive Call van Agrisolare Park 2024

De oproep van Agrisolare Park 2024 voorziet in stimulansen voor de installatie van fotovoltaïsche panelen die bedoeld zijn om tot 80% van de kosten van landbouwbedrijven te dekken. De stimulansen zijn niet terugbetaalbaar en zijn gericht op het ondersteunen van de ecologische transitie van bedrijven die actief zijn in de sectoren landbouw, agro-industriële en landbouwcoöperaties
.

Deze maatregel, gefinancierd door het National Recovery and Resilience Plan (PNRR), is nu aan zijn derde editie toe. De oproep is uitsluitend bestemd voor interventies in de regio’s Abruzzo, Basilicata, Calabrië, Campania, Molise, Puglia, Sardinië en Sicilië. De implementatie ervan wordt beheerd door de Energy Services Manager (GSE
).

Hoe kunt u deelnemen aan de Agrisolare Park Call 2024

Aanvragen voor de Parco Agrisolare 2024-oproep moeten worden ingediend via het GSE IT-platform, dat toegankelijk is via het klantengedeelte van de officiële GSE-website met SPID- of GSE-inloggegevens.

De deadline voor het indienen van aanvragen is vastgesteld op 14 oktober 2024 12.00 uur. De procedure volgt een ‘tegen’-modus, dat wil zeggen totdat de middelen zijn uitgeput.

Om deel te nemen, is het noodzakelijk om een gedetailleerd investeringsvoorstel in te dienen, vergezeld van de vereiste documentatie, zoals gespecificeerd in de exploitatievoorschriften.

Wat zijn de stimulansen voor fotovoltaïsche installaties in 2024

De
fotovoltaïsche stimulansen van de Agrisolare Park-oproep dekken tot 80% van de kosten voor de aankoop en installatie van zonnepanelen, en kunnen oplopen tot een maximum van 2.330.000 euro per begunstigde.

Deze bijdragen zijn bedoeld ter ondersteuning van investeringen in productiestructuren die uitsluitend in de regio’s van het Zuiden zijn gevestigd
.

In aanmerking komende uitgaven zijn onder meer:

  • Verwijderen en afvoeren van oude daken en plaatsen van nieuwe geïsoleerde daken.
  • Installatie van zonnepanelen met een vermogen van minimaal 6 kWp en niet meer dan 1000 kWp.
  • Creatie van intelligente beheersystemen voor energiestromen en accu’s.
  • Adoptie van oplossingen voor gedeeld eigen verbruik.
  • Alle interventies moeten gericht zijn op het verbeteren van de energie-efficiëntie van bedrijven en moeten binnen 18 maanden na de kennisgeving van een gunstig resultaat van de aanvraag worden voltooid.

    Wie kan de Agrisolare Park Incentives 2024 aanvragen

    De volgende onderwerpen hebben toegang tot de fotovoltaïsche stimuleringsmaatregelen van de Agrisolare Park 2024-oproep, op voorwaarde dat ze actief zijn in de regio’s in het Zuiden:

    • Agrarische ondernemers, zowel individueel als in ondernemingsvorm.
    • Agro-industriële bedrijven.
    • Landbouwcoöperaties en landbouwconsortia.
  • Tijdelijke bedrijfsverenigingen (ATI), tijdelijke bedrijfsgroepen (RTI), bedrijfsnetwerken en gemeenschappen voor hernieuwbare energie (CER’s).
  • Alle proefpersonen moeten actief zijn in de regio’s Abruzzo, Basilicata, Calabrië, Campania, Molise, Puglia, Sardinië en Sicilië en moeten voldoen aan de vereisten die zijn aangegeven in de operationele voorschriften van de oproep.

    In aanmerking komende interventies en uitgaven

    De interventies die zijn toegelaten tot de oproep omvatten:

    • Het verwijderen en vervangen van oude bestaande daken.
    • Installatie van nieuw gebouwde fotovoltaïsche systemen, met een minimaal vermogen van 6 kWp en een maximum van 1000 kWp.
  • Implementatie van systemen voor eigen verbruik om de energie-efficiëntie te verbeteren.
  • Alle in aanmerking komende uitgaven moeten gedocumenteerd en rapporteerbaar zijn. Installaties met een vermogen van meer dan 1000 kWp zijn niet toegestaan, zelfs niet als ze in secties zijn verdeeld, en er worden uitsluitend stimulansen gegeven voor de nieuwbouw van de
    centrales.

    Deadlines en indiening van aanvragen

    Aanvragen om deel te nemen aan de oproep moeten uiterlijk op 14 oktober 2024 om 12.00 uur worden ingediend. De procedure is geopend vanaf 12.00 uur op 16 september 2024 en aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst, totdat de middelen zijn uitgeput
    .

    Bedrijven hebben toegang tot het GSE-platform met hun SPID- of GSE-inloggegevens om het investeringsvoorstel en alle vereiste documentatie te uploaden.

    De oproep van Agrisolare Park 2024 is een belangrijke kans voor landbouwbedrijven in het Zuiden om hun energie-efficiëntie te verbeteren, de kosten te verlagen en bij te dragen aan de ecologische transitie. Dankzij stimulansen tot 80% van de in aanmerking komende uitgaven kunnen bedrijven innovatieve en duurzame fotovoltaïsche systemen creëren die bijdragen aan
    een groenere toekomst.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Bonus autonomi senza partita iva

    Waterbonus 2024: ISEE-vereisten, tijdlijnen en wie kan deze aanvragen