Durfkapitaalfinanciering voor cryptocurrency-projecten overschreed $ 21 miljard in 2022 en overtrof alle andere jaren die na 2021 werden geregistreerd. Volgens nieuwe gegevens verzameld door CoinGecko, is er een geleidelijke kwartaal-op-kwartaal daling van de financiering geweest met de verslechtering van de cryptocrash van 2022, maar het totaal van het jaar was eigenlijk 84% van het totale opgehaalde bedrag in 2018, 2019 en 2020 samen.
Als er iets is, suggereert dit dat de huidige bearmarkt eigenlijk niet zo slecht is als vaak wordt geportretteerd, en dat het waarschijnlijk veel milder zal zijn dan eerdere dalingen, zelfs met de ineenstorting van FTX en andere soortgelijke mislukkingen.
Niet alleen onthullen de nieuwste financieringsgegevens een voortdurende interesse in cryptocurrencies door de bredere wereldeconomie, maar ook andere recente gegevens en nieuws. Van de adoptie van NFT’s door modemerken tot banken die cryptodiensten openen en centrale banken die CBDC’s testen, er is geen tekort aan bewijs dat aangeeft dat crypto blijft groeien.
En in het verlengde daarvan geeft het aan dat wanneer de volgende bullmarkt arriveert, deze nog groter kan zijn dan eerdere cycli.
Crypto-financiering gaat door ondanks de cryptocurrency-crash van 2022
2022 begon veelbelovend, met het eerste kwartaal dat $ 8,7 miljard opbracht, het op twee na hoogste bedrag in de korte geschiedenis van cryptocurrencies, na Q3 2021 en Q4 2021. Het tweede kwartaal was ook behoorlijk goed met $ 5,9 miljard, waardoor het het op vier na grootste kwartaal van de cryptocurrency is voor VC-financiering.
Natuurlijk ging het vanaf daar bergafwaarts, verzuurd door de ineenstorting van Terra in mei, verergerende macro-economische problemen en vervolgens het falen van FTX in november. Het feit is dat, hoe teleurstellend Q3 en Q4 2022 ook waren vanuit een financieringsperspectief, elk nog steeds meer dan elk kwartaal in 2019 en 2020, evenals meer dan Q3 en Q4 2018.
Dus hoewel 2022
42% minder geld opbracht voor crypto-projecten dan 2021, was het nog steeds een sterk jaar in vergelijking met de crypto-geschiedenis, ondanks de bearmarkt van vorig jaar.
Dit getuigt van hoe groot de industrie al is geworden en hoe groot deze in de niet al te verre toekomst zou kunnen worden.
Sterker nog, zelfs na de FTX- en BlockFi-faillissementen blijven verschillende cryptocurrency-bedrijven zelfs nu nieuwe financiering aantrekken. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van de afgelopen twee maanden:
-
Social NFT-platform Revel haalde 7,8 miljoen dollar op bij Dragonfly Capital.
-
Handelsfirma Amber haalde half december 300 miljoen dollar op bij Fenbushi Capital US en andere investeerders.
-
Keyrock haalde begin december 72 miljoen dollar op bij Ripple, SIX Fintech Ventures en Middlegame Ventures.
-
NFT-startup Metagood haalde begin december 5 miljoen dollar op.
-
De gedecentraliseerde identiteitsprovider Carv haalde eind november 4 miljoen dollar op.
-
NFT-fraudedetectieplatform Yakoa heeft half november $ 4,8 miljoen aan financiering verkregen van Collab + Currency, Volt Capital en Brevan Howard Digital.
-
Gameontwikkelaar Web3 Wemade haalde begin november 46 miljoen dollar op bij Microsoft.
Deze lijst met financieringsrondes voor cryptobedrijven bevat geen overnames (bijvoorbeeld de aankoop van Cobalt door United Fintech), maar het laat nog steeds zien dat de industrie niet zoveel moeite heeft als sommigen denken aan het aantrekken van extern geld.
Adopties, pilots en proeven gaan in hoog tempo door
Het bovenstaande is niet het
enige teken dat de cryptocurrency-crash van 2022 niet zo ernstig is als eerdere recessies. Dit vermoeden wordt ook ondersteund door het feit dat veel grote bedrijven en instellingen hun betrokkenheid bij cryptocurrencies op de een of andere manier blijven verdiepen.
Laten we eerst eens kijken naar de grote banken en financiële dienstverleners die onlangs plannen, diensten of implementaties met betrekking tot cryptocurrencies in de afgelopen maanden hebben aangekondigd. Met name onthulde december dat Goldman Sachs nu de post-FTX-fall-out gebruikt als een kans om verschillende goedkope cryptocurrency-bedrijven over te nemen, waarbij het hoofd van digitale activa van het bedrijf, Mathew McDermott, aan Reuters vertelde: “We zien een aantal echt interessante kansen, tegen veel redelijkere prijzen.”
In oktober kondigde BNY Mellon – een van de oudste nog bestaande banken ter wereld – aan dat het cryptocurrency-beleggingsdiensten zou aanbieden, waarmee het zich zou aansluiten bij een al voldoende grote lijst van Amerikaanse en internationale banken om vergelijkbare diensten aan te bieden.
Iets recenter lanceerde Mastercard begin januari een Web3-incubator in samenwerking met Polygon, met als doel artiesten en muzikanten te trainen om Web3-gerelateerde tools te gebruiken om contact te maken met fans en hun werk financieel duurzamer te maken. Zijn belangrijkste rivaal, Visa, heeft ook op verschillende manieren aan crypto gewerkt, waarbij de onderzoekers in december een technisch artikel publiceerden over hoe het terugkerende betalingen van zelfbehoudende cryptocurrency-portefeuilles zou kunnen automatiseren.
Naast de financiële sector doen ook andere sectoren meer met cryptocurrencies, zelfs met de aanhoudende recessie. Dit geldt vooral voor mode, die op zichzelf lijkt te vallen om dingen te doen met NFT en Web3. Al illustere modehuizen zoals Gucci, Balmain, Prada, Paco Rabanne, Guerlain, Phillip Plein en Louis Vuitton (onder anderen) hebben collecties gelanceerd die consumenten niet-fungibele tokens bieden die passen bij hun echte kleding, waarbij het potentieel van cryptocurrencies wordt benadrukt om nieuwe eigendomsdynamiek binnen de mode te creëren.
Iets soortgelijks kan ook gezegd worden voor de kunstwereld, waarbij 2022 zelfs de opening aankondigt van enkele van ’s werelds eerste NFT-gebaseerde galerijen (bijvoorbeeld in Londen en Australië). Het jaar zag ook meer dan een paar bands hun albums uitbrengen als NFT, waarbij de rockband Muse de eerste act werd die bovenaan de Britse albumlijsten stond met een album gebaseerd op de NFT in september.
In feite zijn het niet alleen industrieën, met de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) die in december samenwerkte met de Stellar Development Foundation om het gebruik van blockchain-technologie voor de levering van financiële hulp aan mensen in Oekraïne te testen.
De volgende bullmarkt
Dit alles laat zien dat het potentieel van crypto en blockchain enorm blijft. Niet alleen dat, maar met zoveel bedrijven, banken en instellingen die iets gaan produceren dat verband houdt met cryptocurrencies en digitale valuta ’s (bijvoorbeeld alle centrale banken die CBDC’s gebruiken of plannen), is de basis gelegd voor een zeer grote bullmarkt de volgende keer. Dat komt omdat de volgende keer dat particuliere en institutionele beleggers een wijdverspreide wens ervaren om cryptocurrencies te kopen of te gebruiken, er al zoveel platforms en bedrijven klaar staan om ze te bieden.
Natuurlijk, net wanneer deze bullmarkt arriveert, wordt geraden, hoewel met de volgende halvering van Bitcoin die volgend jaar wordt verwacht en de economische omstandigheden langzaam verbeteren in sommige delen van de wereld, het misschien niet zo ver weg is.